Македонија: И медији распирују међуетничке страсти

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


Остале вести из Македоније
Локација Републике Македоније

Мапа показује позицију Републике Македоније у свету и Европи.

20. март 2012.
Скопље-  (Бета) - „Тројица Албанаца пребили Македонца“, „Македонци поломили излоге Албанцима у насељу Сарај“, „Претучен 65-годишњак македонске националности“, „Македонци спалили дрвени мост који спаја албанско насеље са другим делом Скопља“...

Ово су само неки од наслова који су се поводом серије међуетничких инцидената у Македонији протеклих дана могли прочитати у медијима. У зависности од тога да ли је реч о медију на албанском или на македонском језику, по националности су биле подељене и вести.

Уредници најутицајнијих медија генерално сматрају да су објективно обавештавали јавност на основу информација које су добијали од Министарства унутрашњих послова. Министартво је, међутим, први пут у саопштењима о међуетничким инцидентима, поред иницијала жртве или нападача, стављало и национални предзнак.

„Ми смо у Каналу пет покушавали да избегнемо све то, али нисмо могли оставити по страни саопштења МУП-а, па смо их објављивали онако како су долазила или смо користили званичне изјаве министарства“, каже Лидија Богатинова, главна и одговорна уредница националне приватне телевизије Канал 5 која је често у насловима вести на интернет порталу или на телевизији наводила националну припадност учесника у инцидентима.

За разлику од ње, уредник телевизије на албанском језику Алсат M, Мухамед Зекири сматра да су неки медији злоупотребљавали инциденте па су подгревали и подстицали напетост, уместо да је смирију. Ипак и Зекири највише за то оптужује полицију и информације које су одатле долазиле.

До сада, међутим, није изречена ниједна казна због позива за насиље, подстицање националне или верске мржње. У Закону о радио-дифузији предвиђене су новчане казне, али и забрана емитовања програма на три месеца.

Извор[уреди]

Bookmark-new.svg