НАТО саопштио да пријем Македоније зависи од решавања спора око имена

Извор: ВикиновостиАнтонио Милошки

Брисел / Белгија / НАТО (Southeast European Times) Македонија ће бити у стању да уђе у НАТО чим реши свој дуготрајни спор са Грчком, изјавили су у среду министри иностраних послова чланица Алијансе.

Министри иностраних послова НАТО-а позвали су Македонију у среду (3. децембра) да појача своје напоре у правцу решавања 17-годишњег спора са Грчком како би се придружила Алијанси.

Понављамо договор шефова држава и влада на букурештанском самиту да се упути позив Бившој Југословенској Републици Македонији (БЈРМ) чим се постигне међусобно прихватљиво решење питања имена… и позивамо на интензивирање напора ка остварењу тог циља, рекли су министри.

У међувремену, НАТО ће наставити да подржава и помаже реформске напоре македонске владе, нагласили су министри у коминикеу објављеном по завршетку њиховог дводневног састанка у Бриселу.

Планови Македоније везани за НАТО у застоју су од букурештанског самита Алијансе прошлог априла, када је Грчка ставила вето на одлуку да позове ту балканску земљу у чланство, наводећи као разлог нерешени спор око имена. Грчка страхује да би признавање имена Македонија могло да подстакне територијалне претензије према њеној покрајини Македонији.

Напори за решавање спора око имена у којима посредују УН интензивирани су крајем прошле године. Међутим, бројне рунде разговора које су одржане од тада нису донеле споразум.

С обзиром да се споразум не назире, македонски министри спољних послова и одбране Антонио Милошоски и Зоран Коњановски позвали су Алијансу да убрза придруживање њихове земље.

Пријем Македоније у 26-члани блок је од изузетног значаја, не само за будућност наше земље, него за свеукупну стабилност региона, рекли су министри у писму генералном секретару НАТО-а Јап де Хоп Схеферу упућеном пре неколико дана, јавили су медији у уторак. Они међутим сматрају да је мало тога учињено" од самита у Букурешту "да се процене и да се ухвати у коштац са свим негативним последицама одлуке да се одложи позив за пријем у чланство.

Милошоски и Коњановски такође су пружили уверавања НАТО-у да њихова земља остаје чврсто посвећена својим настојањима за пријем, јер верује да потпуна евроатлантска интеграција нема алтернативу.

Македонија је прошлог месеца одлучила да тужи Грчку Међународном суду правде због њене одлуке да блокира чланство Скопља у НАТО-у, рекавши да је то кршење споразума из 1995. између те две земље. Милошоски и Коњановски пружили су уверавања де Хоп Схеферу да тужба неће на било који начин утицати на преговоре о спору око имена.

Македонија, рекли су они, остаје снажно посвећена проналажењу међусобно прихватљивог решења које би јој омогућило да се потпуно интегрише у Алијансу на достојанствен начин, уз истовремено очување наших националних интереса.

Македонија ће наставити да спроводи политичке и економске реформе, рекли су они, наглашавајући посвећеност Скопља процесу изградње демократије и функционалног мултиетничког друштва заснованог на владавини закона, добром управљању и одрживом економском развоју. Они су такође обећали да ће њихова земља наставити да учествује у мисијама које води НАТО и да подржава међународна безбедносна настојања.

Решени смо да наставимо јачање нашег већ видљивог учешћа, укључујући и војно, у мисијама које води НАТО и другим међународним мировним мисијама, чиме бисмо деловали као одговоран члан међународне заједнице и додатно допринели интероперабилности Алијансе, изјавили су министри.

Извор[уреди]