Uhapšeni pripadnici makedonske granične policije i carine

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


8. септембар 2009.
Skoplje/ Makedonija

Остале вести из Македоније
Локација Републике Македоније

Мапа показује позицију Републике Македоније у свету и Европи.

Makedonsko ministarstvo unutrašnjih poslova izvelo je operaciju pod nazivom "Bumerang" na graničnim prelazima Tabanovce i Kafasan u protekle dve nedelje.

U tri odvojene akcije ministarstvo je uhapsilo 58 pripadnika policije i tri carinika. Protiv njih su podnete krivične prijave zbog traženja i uzimanja mita, kao i zbog organizovanog kriminala.

"Bumerang je operacija koju smo vodili od početka 2009. ... kao rezultat niza reakcija koje smo dobili na ovaj ili onaj način", objasnila je ministarka unutrašnjih poslova Gordana Jankulovska.

"Ova operacija praktično pokazuje da borba protiv korupcije i kriminala nije laka, da moramo da istrajemo i da borba ne sme da bude selektivna", rekla je ona. "Vrlo smo rešeni da istrajemo u ovoj borbi do kraja".

U prvoj akciji 22 policajca su uhapšena na graničnom prelazu Tabanovce prema Srbiji 25. avgusta. Policajci su osumnjičeni za uzimanje mita u vrednosti između 5 i 50 evra u zamenu za ubrzavanje procesa granične kontrole. Najčešće mete su strani državljani, a posebno turistički autobusi.

Policajci su radili u grupi i delili dnevnu zaradu od 100 evra po osobi na kraju svoje smene. Jankulovska je potvrdila da su šefovi smene bili glavni organizatori ilegalnih aktivnosti. Policija je dokumentovala da su posle smene policajci delili dnevnu "zaradu" na osnovu "zasluga".

Policajci u odeljenju ministarstva za organizovani kriminal pratili su korumpirane policajce skoro osam meseci dok nisu prikupili dovoljno dokaza za izvršenje hapšenja.

Oni su pronašli veliku sumu strane valute, koju granični policajci ne mogu imati kod sebe dok su na radnom mestu. Druga akcija izvršena je 1. septembra na istom prelazu, gde je uhapšeno 20 policajaca. Njihova šema bila je ista kao u prvom slučaju -- putnici koji su želeli da pređu granicu brže morali su da daju novac, a oni koji su odbijali da plate ostajali su da čekaju satima.

Konačno, 16 policajaca i tri carinika uhapšeni su u akciji na graničnom prelazu Kjafasan prema Albaniji. Oni su navodno uzimali mito da bi omogućili albanskim državljanima koji traže posao u Grčkoj da pređu bez važećih pasoša. "Nadoknada" se kretala između 400 i 600 evra po vozilu.

Policajci su takođe naplaćivali između 50 i 100 evra da zažmure na vozila bez osiguranja, taksije bez dozvole za taksi prevoz i kamione sa tovarom težim od onog propisanog zakonom, ili da omoguće da više teretnih vozila pređe sa samo jednom dozvolom za prolazak.

Mito je tražen i uziman da bi se "ubrzale" carinske procedure ili omogućilo teretnim vozilima da izbegnu plaćanje punih carinskih dažbina za robu koja se transportuje između Bugarske i Albanije ili je naplaćivana veća carina od one propisane zakonom.

Lider treće grupe takođe je bio šef smene. Svaki učesnik je zarađivao između 50 i 150 evra dnevno.

Bumerang je izvršen na osnovu zahteva javnog tužilaštva i sudskog naloga istražnog sudije Prvog suda u Skoplju.

Извор[уреди]