Хеликоптери надлећу Куманово, спорадично се чују пуцњи

Извор: Викиновости
Куманово
Слика: Predavatel.
Остале вести из Македоније
Локација Републике Македоније

Мапа показује позицију Републике Македоније у свету и Европи.

10. мај 2015.
Куманово-  (Beta) - Хеликоптери и беспилотне летелице и јутрос надлећу Куманово, а спорадично се чују и пуцњи из дела града где су се јуче водиле жестоке борбе између припадницка македонске полиције и терористичке групе која је, по наводима македонског МУП-а, у тај град на северу земље дошла из „суседне земље“.

Како јављају македонски медији, јаке полицијске снаге распоређене су на свим улазима у део града који се зове „Дивље село“, где је у окршајима у суботу, према последњим подацима, погинуло осам припадника специјалне полиције док је више од 30 полицајаца рањено.

Према извештајима македонског МУП-а, терористичка јединица која је откривена у Куманову имала је за циљ напад на полицијску станицу у том граду.

Министарка унутрашњих послова Македоније Гордана Јанкулоска је касно синоћ на конференцији за новинаре у Скопљу рекла да је отпор терористичке групе савладан око 18 сати када се 20 њих предало полицији и изашло из подрума зграда где су се крили, али да је један део групе и даље остао да пружа жесток отпор.

Јанкулоска је рекла и да су припадници терористичке групе „из једне суседне земље али да је било и припадника групе који су из Македоније“, као и да за сада није познато да ли има жртава међу цивилним становништвом.

Она је потврдила да је МУП знао за постојање терористичке групе неколико дана пре него што је сукоб избио.

Жесток оружани сукоб у Куманову почео је у суботу после четири сата ујутру и трајао је више од 16 сати, а према још незваничним информацијама, током сукоба запаљено је више кућа у делу града где су се водиле борбе, као и основна школа „Вук Караџић“.

Влада Македоније је на ванредној седници донела одлуку да 10. и 11. мај буду проглашени за дане жалости због погибије полицајаца у оружаним сукобима у Куманову.

Због сукоба у Куманову, које је у непосредној близини границе са Србијом, у општини Прешево је повећан ниво безбедности у граничном појасу са српске стране границе, где су распоређене додатне полицијске снаге.

Извор[уреди]