Албанија

Извор: Викивести
Иди на навигацију Иди на претрагу
Албанија


Локација Албаније
Албанија је јужноевропска држава у којој живи око 3.200.000 становника. Албанија се налази у централном и јужном делу Балканског полуострва, она је приморска земља. Површина територија je 28.748 km², а главни град је Тирана (400 хиљада становника).

Чланица је УН-а и ЦЕФТЕ. Са приближних 13 милијарди долара БДП у 2008. години и са индексом хуманог развоја од 0.807 убраја се у средње развијене земље света.

Према политичком уређењу Албанија је парламентарна република, а њен тренутни председник је Бамир Топи. Владу Републике представља Сали Бериша.

Албанија се налази у умереноконтиненталном и медитеранском климатском појасу, где се издвајају планинска и средоземна клима.

Речна мрежа је слабије развијена, а најдуже реке су Црни и Бели Дрим, Шкумба, Војуша, Семени и др. Највиши врх је на планини Кораб (2753 м), а остале важније планине су Шар-планина, Проклетије, Грамос, Маљи и Аламанит и др. Највеће језеро је Скадарско, а остала важнија су: Охрид, Преспан, Фиерза и др.

У Албанији је туризам слабо развијен. Најпосећеније туристичка места су Берат, Валона, Љеш, Драч, а осим њих издвајају се Скадар, Поградец, Тирана и др. Постоји један национални парк - Бутринит.

Најновије вести

даље...


Албанија на другим пројектима

Напишите чланак за Викивести
Пре почетка писања чланка молимо вас погледајте упуство за писање. Такође проверите у изменама да би сте видели да ли је ваша вест већ објављена.


Имате вест, али не и времена да је у целости напишете? Обавестите нас о чему би сте волели да вас извештавамо. Учините то на нашој страници.