ЕК позива Албанију да се бори против корупције и унапреди правосудни систем

Извор: ВикиновостиТирана / Албаније / Брисел / ЕУ (Southeast European Times) У извештају Европске комисије (ЕК) о напретку Албаније објављеном 5. новембра указује се да корупција, правосудне слабости, политизација цивилне службе и организовани криминал остају највеће препреке за земљу.

У прошлонедељном извештају о напретку Албаније који је објавила Европска комисија наводи се да земља мора да интензивира борбу против корупције, прања новца, кријумчарења наркотика и организованог криминала.

—Southeast European Times


„Корупција је и даље распрострањена“, пише у извештају. Као пример који још увек захтева истрагу наводи се експлозија у складишту муниције у Гердеку у марту, у којој је погинуло 17 особа. „Да би обезбедила кредибилитет у борби против корупције, тврдње које се помињу у вези са тим случајем морају одлучно да се истраже“, указује су у извештају. У извештају се такође издваја правосуђе. "Судске процедуре и даље су споре и нетранспарентне", истиче ЕК, позивајући на већу провосудну одговорност.

Прање новца, кријумчарење наркотика и организовани криминал и даље представљају озбиљну забринутост. „Може се констатовати ограничени напредак у борби против организованог криминала, што је кључни приоритет европског партнерства“, наводи се у извештају. У документу се критикују закони о јавним набавкама и њихово спровођење, зато што није у складу са релевантним одредбама ЕК. Укупно гледано, усклађивање албанског закона са аквисом је превише споро, наводи се у извештају, у којем се Албанија такође криви за слабо спровођење својих закона.

ЕК се потом осврнула на политичка постављења у цивилној служби, описујући их као хендикеп одговорности и независности цивилне службе.

Именовања су се наставила по партијској линији, у супротности са Законом о цивилној служби.

Поред тога, Албанија се оптужује за нетранспарентност и недовољан дијалог између политичких странака у земљи. Међутим, нису сви закључци ЕК били негативни. Комисија је констатовала да је Албанија остварила напредак у демократији и владавини закона, управљању федералном полицијом и финансијској и пореској политици.

Влада је истицала коментаре којима се потврђује напредак Албаније. "Извештај представља потврду успеха Албаније у правцу евроатлантске интеграције, што наводи владу да још напорније ради на испуњавању стандарда", рекао је премијер Сали Бериша.

„Ми ... спроводимо закон о сукобу интереса, стављајући антикорупцијска питања на врх дневног реда“, изјавила је министарка за интеграцију Мајлинда Брегу у парламенту прошле недеље. Опозиција међутим каже да влада није преузела одговорност за кључна питања са којима земља треба да се суочи. Противречна тумачења извештаја нашла су се у средишту жестоке дебате у парламенту, што је подстакло званичнике ЕУ да објаве саопштење.

„Корупција је описана као посебно озбиљан проблем за Албанију“, указали су изасланици ЕУ у саопштењу које је објавила француска амбасада. „Ми охрабрујемо Албанију да још више појача своје реформске напоре, посебно на пољима на којима је у извештају комисије о напретку уочен само ограничен или мали напредак“, рекли су они.

Извор[уреди]