Nova albanska vlada počela sa radom

Извор: Викиновости


22. септембар 2009.
Tirana/ Albanija

Nova albanska vlada koju ponovo vodi Sali Beriša položila je zakletvu u četvrtak (17. septembra) -- nekoliko sati nakon što joj je parlament dao zeleno svetlo.

Pre predstavljanja vladinog programa, Beriša se zahvalio biračima zato što su podržali "put promena u zemlji i realizaciju sna vezanog za EU".

On je u svom govoru istakao da su potrebne ekonomske i institucionalne reforme da bi zemlja načinila krupne korake ka EU.

Predsednik Socijalističkog pokreta za integraciju (SMI) Ilir Meta, koji je trenutno ministar inostranih poslova i drugi vođa posle Beriše, na sastanku se zahvalio premijeru zbog "integrisanja glavnih ciljeva [SMI] u novi program".

Prema Meti, potrebne su reforme u socijalnim uslugama, zdravstvenom sistemu i obrazovanju. On kaže da je koalicija u stanju da ostvari te promene.

Pored toga što će raditi zajedno naredne četiri godine, stranke su se dogovorile da udruže snage na lokalnim izborima 2011. i da rade na daljoj reformi Izbornog zakona.

Nova vlada je nazvana Vlada integracije zato što je jedan od njenih glavnih ciljeva integracija u EU.

Samo jedan zakonodavac glasao je protiv nove vlade, dok je glavna opoziciona stranka u potpunosti bojkotovala sednicu zbog sumnji vezanih za izbore održane 28. juna.

Navodeći kao razlog nepravilnosti i izbornu prevaru, glavna opoziciona Socijalistička partija (SP) opisuje izbore kao "neprihvatljive za jednu zemlju članicu NATO-a".

Brojanje glasova se odugovlačilo zbog tvrdnji SP-a, ali prema konačnim rezultatima Demokratska partija (DP) i njeni saveznici odneli su polovinu od 140 mandata u parlamentu.

SMI je dobila četiri ključna mandata koja su bila potrebna DP-u za pobedu.

Socijalisti i njihovi saveznici imaju 66 mesta.

Ovo je Berišin i DP-ov drugi mandat za redom.

Извор[уреди]