НАТО: Албанија и Хрватска на путу да приступе Алијанси у априлу

Извор: ВикиновостиБрисел / Тирана / Загреб / Белгија / Албанија / Хрватска (Southeast European Times) Албанија и Хрватска су на путу да се придруже НАТО-у до априла, рекли су министри иностраних послова 26 земаља чланица Алијансе на крају дводневног састанка у Бриселу у среду (3. децембра). Они су обећали подршку реформским напорима других земаља кандидата са западног Балкана и наставак помоћи међународним организацијама у Босни и Херцеговини (БиХ) и на Косову.

Албанија и Хрватска већ су оствариле важне реформе. Наш циљ је да пожелимо добродошлицу у Алијансу двема новим чланицама на нашем следећем самиту у априлу, када ће НАТО прославити 60. година свог постојања.

—министри НАТО на завршном комитету.

Највише дипломате такође су позвале земље НАТО-а да заврше ратификацију Протокола о придруживању Албаније и Хрватске у наредна четири месеца, да би те земље могле да приступе Алијанси као њена 27. и 28. чланица.

Министри су пружили уверавања Македонији да ће добити позив за чланство "чим се постигне обострано прихватљиво решење" њеног 17-годишњег спора са Грчком око имена.

Уз изражавање подршке настојањима Србије везаним за евроатлантску интеграцију, у завршном коминикеу се наводи:

Викицитати „Све партнерске могућности НАТО-а за политичке консултације и практичну сарадњу остају отворене за ту земљу“
({{{2}}})

. У коминикеу се похваљује Београд због изручења бившег лидера босанских Срба Радована Караџића Међународним кривичном суду за бившу Југославију (МКСЈ), али се позива на хапшење преостала два бегунца која тражи МКСЈ, а посебно бившег војног команданта босанских Срба Ратка Младића.

У саопштењу се поздравља напредак који су оствариле БиХ и Црна Гора у сарадњи са Алијансом и указује на покретање Интензивираног дијалога са те две земље раније ове године. Сарајево и Подгорица такође се позивају да "одрже [свој] моментум" у имплементацији Индивидуалних акционих планова за партнерство.

Министри су међутим изразили велику забринутост због погоршања политичке климе у БиХ последњих месеци, упозоравајући да би то могло да угрози изгледе за евроатлантску интеграцију земље.

Они су позвали политичке лидере у земљи да испуне услове за затварање Канцеларије високог представника. Двадесет шест министра иностраних послова такође је обећало да ће Алијанса и КФОР наставити да раде са УН, ЕУ и другим међународним организацијама да би подржали развој стабилног, демократског, мултиетничког и мирољубивог Косова. Они су брзо распоређивање полицијске и правосудне мисије ЕУ под називом ЕУЛЕКС широм Косова оценили као хитан приоритет.

Министри су поново потврдили да ће се Грузија и Украјина придружити НАТО-у једног дана, али им нису понудили формалну мапу пута ка чланству. НАТО је такође у среду одлучио да постепено настави контакте на ниском нивоу са Русијом, који су суспендовани после руске офанзиве у Грузији у августу.

Министри су такође поновили подршку Алијансе плану Сједињених Држава за изградњу противракетног одбрамбеног штита у источној Европи.


Извор[уреди]