Пређи на садржај

Албанија омогућила истрагу о трговини органима

Извор: Викиновости


Парламент Албаније
Парламент Албаније

11. мај 2012.
Тирана-  (Бета) - Албански парламент одобрио је у четвртак закон којим се Европској унији омогућава да спроведе истрагу о трговини органима људи отетих током сукоба на Косову, на територији те земље.

Шеф тима ЕУ за испитивање навода о трговини органима Џон Клинт Вилијамсон оценио је да одлука парламента у Тирани показује "снажну потврду привржености Албаније одговорности и владавини закона".

Парламентарна скупштина Савета Европе усвојила је у јануару прошле године резолуцију којом се међународна заједница и власти у Београду, Приштини и Тирани позивају да предузму мере како би се расветлила трговина људским органима и други злочини током и после сукоба на Косову.

Известилац Дик Марти је у резолуцији навео да су криминални кругови око Ослободилачке војске Косова отимали људе за време сукоба на Косову 1999. и после продавали њихове органе који су вадјени у илегалним клиникама у Албанији, о чему је писала и бивша хашка тужитељка Карла дел Понте.

Еулекс је прошле године именовао Американца Џона Клинта Вилијамсона за главног тужиоца специјалног тима за истрагу навода о трговини органима на Косову.

Извор[уреди]