Specijalni tim istražuje navode Dika Martija

Извор: Викиновости


10. јун 2011.
Брисел-  (Beta) - EU je odlučila da formira poseban međunarodni sedmočlani „radni tim“ i specijalnog tužioca koji će biti potpuno povezani s Euleksom, ali delom smešteni „na bezbednom,“ u Briselu, i istraživati navode u izveštaju Saveta Evrope o zločinima i trgovini ljudskim organima na Kosovu i Albaniji.

Agenciji Beta je zvaničnik EU koji je želeo da ostane anoniman potvrdio da je EU formirala sedmočlani tim i specijalnog tužioca, rekavši i da su tačni navodi portala "Balkaninsajt" da je takva odluka doneta početkom maja.

U izveštaju iz Brisela od 1. juna Beta je prenela navode „međunarodnih diplomatskih izvora da je Euleks odmakao u stvaranju posebne 'operativne grupe', sistema zaštite svedoka i obezbeđenja međunarodnih sudija i tužilaca koji bi na Kosovu i u drugim zemljama istraživali navode u izveštaju izvestioca SE Dika Martija“ o trgovini organima ubijenih Srba.

Euleks je s tim u vezi stupio u vezu i s Martijem, ali izvori u Briselu nisu mogli da potvrde da li izveštač Saveta Evrope podržava ovako zamišljenu strukturu istrage, jer je dosad tražio da to bude nezavisna međunarodna istraga s daleko većim ovlašćenjima i mogućnostima od Euleksa.

„Balkaninsajt“ navodi da će ovako sačinjen tim s posebnim tužiocem istraživati navode o trgovini ljudskim organima i ostalim nedelima, vezanim za bivše komandante Oslobodilačke vojske Kosova, uključujuci sadašnjeg predsednika vlade u Prištini Hašima Tačija.

Извор[уреди]