Пређи на садржај

Кандидати у САД имају речник на нивоу основаца

Извор: Викиновости
Доналд Трамп
Слика: Gage Skidmore.

16. март 2016.
Вашингтон-  (Beta) - Главни кандидати у трци за Белу кућу користе речи и граматичке конструкције ученика шестог и седмог разреда основне школе, саопштио је вечерас амерички Институт за језике Универзитета Карнеги Мелон.

Истраживачи су навели да је међу кандидатима најгори милијардер Доналд Трамп који користи граматичке конструкције на нивоу ученика шестог разреда основне школе и речник ђака седмог разреда, односно узраста детета од 12 и 13 година.

Институт је проучио лексику и граматику говора пет кандидата - Трампа, Теда Круза, Марка Рубија, Хилари Клинтон и Бернија Сандерса, упоређујући их са говорима бивших америчких председника.

С лексичке тачке гледишта, Трамп се изражава као ђак седмог разреда, Круз као ученик осмог разреда, а Хилари Клинтон је скоро на нивоу ђака прве године средње школе, док су Рубио и Сандерс најбољи, као ученици друге године средње школе.

Граматички гледано, Трамп користи конструкције ђака шестог разреда а остали као ученици шестог и седмог разреда.

У студији се наводи да се вокабулар кандидата осиромашује последњих неколико недеља, јер сада имају тенденцију да користе једноставније речи. Граматички посматрано, ниједан кандидат није достигао ниво Абрахама Линколна, који је упоређен као матурант, наводи се у студији и додаје да нико није био испод нивоа Џорџа Буша млађег који је користио конструкције једва на нивоу ђака из шестог разреда.

Додаје се да је вокабулар председника Линколна, Роналда Регана, Била Клинтона и Буша, као и садашњег председника Барака Обаме на нивоу ђака осмог разреда.

Извор[уреди]