Шпанија

Извор: Викивести
Иди на навигацију Иди на претрагу
Tools clipart.png Статус вести: У развоју
Садржај ове стране се тренутно проширује. Учествуј и ти и обрати пажњу на дискусију на страни за разговор.

Могућности сарадње: Проширити садржајПостављање категоријаПостављање и нега портала – Писање сродне вести – Провера форме вести – Провера правописа

Шпанија је јужноевропска држава у којој живи око 43 милиона становника. Шпанија се налази у на Пиринејском полуострву, она је приатлантска и средоземна змеља. Површина територија je 505.957 km², а главни град је Мадрид (3 милиона становника). Шпанији припадају и две групе острва - Балеарска и Канарска, као и градови Сеута и Мелиља у Мароку.

Чланица је УН-а, НАТО-а и ЕУ. Са приближних 1.400 трилиона долара БДП у 2008. години и са индексом хуманог развоја од 0.949 убраја се у високо развијене земље света.

Према политичком уређењу Шпанија је конститутивна монархија а њен тренутни владар је краљ Хуан Карлос Први. Владу Републике представља Хосе Луис Родригез Запатеро. Званични језик је шпански, а 89% становништва чине Шпанци. Према вероисповести доминирају римокатолици. Већи градови у земљи су: Барселона, Валенсија, Ваљадолид, Малага, Ла Коруња, Мурсија и др.

Шпанија се налази у субтропском климатском појасу, где се издвајају средоземна, океанска, аридна, континентална и планиска клима. Лета су дуга и топла, а зиме благе и кишовите. Речна мрежа је добро развијена, а најдуже реке су Ебро, Дуеро, Гвадалкивир, Гвадијана и др. Највиши врх је на планини Теиде (3718 м) на Канарским острвима, а остале важније планине су Сијера Невада, Пиринеји, Иберијске планине, Кастиљанске планине и др. Највеће језеро је Санабрија, а остала важнија су: Ел Атазар Дам, Бањолас и др.

У Шпанији је туризам одлично развијен. Најпосећеније туристичка места су Коста Брава, Балеари, Ибица, Канарија, Барселона, а осим њих издвајају се Мадрид, Валенсија, Севиља, Коста Калинда и др. Шпанија је друга земља по туристичкој посећености на свету. Постоји и 14 националних паркова, од којих се издвајају: Архипелаг Кабрера, Теиде, Доњана, Калдера де Табуријенте и др.