EU ne zatvara vrata za Srbiju

Извор: Викиновости

30. јун 2010.

Brisel / Belgija (Beta) Šef španske diplomatije Migel Anhel Moratinos izjavio je u sredu u Briselu da ulazak Hrvatske u Evropsku uniju neće zatvoriti vrata za Srbiju i druge zemlje Zapadnog Balkana.

Vrata EU posle ulaska u članstvo Hrvatske neće biti zatvorena, već još više otvorena, za Srbiju i druge zemlje regiona, rekao je Moratinos na pitanje agencije Beta da se osvrne na nedavnu izjavu srpskog predsednika Borisa Tadića da bi zemlje EU državama Zapadnog Balkana trebalo jasno kažu da li ih žele u svojim redovima.

Na konferenciji za novinare posle otvaranja poslednja tri poglavlja u pregovorima EU o članstvu s Hrvatskom, Moartinos je podvukao da „nema nedoumice i sumnje“ kada je reč o evropskoj perspektivi regiona i Srbije. „ Uveren sam de je ono što je stavljeno do znanja na konferenciji (EU-Zapadni Balkan) u Sarajevu, jedna ozbiljna, odlučna privrženost, rešenost Evropske unije da zemlje Zapadnog Balkana postanu deo Evropske unije i, podrazumeva se, i Srbija“, kazao je.

„I ako je bilo zaostajanja u davanju konačnog 'zelenog svetla' za ono što je tražio predsednik Tadić, a to je da se Evropskoj komisiji naloži da izradi 'mišljenje' (o kandidaturi Srbije za članstvo), treba reći i da su na poslednjem sastanku Saveta ministara inostranih poslova EU u Luksemburgu upućene čestitke Srbiji za njenu proevropsku posvećenost“, naveo je šef španske diplomatije.


Извор[уреди]