Пређи на садржај

Београд: Усвојена Информација о изради документа „Београдски метро – основа за избор решења”

Извор: Викиновости

30. јун 2010.

Београд / Србија (www.beograd.rs) Одборници Скупштине града усвојили су већином гласова на данашњој седници Информацију о изради документа „Београдски метро – основа за избор решења”. Документом ће се дефинисати основни захтеви које ће град Београд поставити у изградњи метроа.

– Скупштина града данас доноси историјску одлуку, једну од најважнијих за развој града, јер дефинише београдски метро као независан шински систем, а не као „модеран трамвај”, како су неки називали претходне пројекте. Тај систем се нигде неће укрштати са осталим друмским саобраћајем, што јесте гаранција да је у питању прави метро. Он ће ићи изнад земље где год је то могуће, будући да је три пута јефтинији од подземног, али неће сећи токове саобраћаја, док у центру града мора да иде испод земље. Изградњом метроа повећаће се економски и привредни капацитети Београда, а изградњом станица метроа повећаће се и вредност земљишта око њих. Све што буде уложено у метро Београду и Београђанима ће се заиста и вратити – рекао је градоначелник Београда Драган Ђилас.

Према његовим речима, већ десетинама година у Београду и Србији се раде анализе, пројекти и прорачуни о изградњи метроа у Београду, али се од неких идејних нацрта и основних ствари није нимало помакло.

– Пре двадесетак месеци, када је ова скупштина добила мандат од грађана Београда, речено је да ће се у оквиру мандата дефинисати изглед београдског метроа, заокружити финансијска конструкција, утврдити које ће бити основне линије и које ће се прве градити, што ће све омогућити и почетак изградње. Да бисмо дошли до тога шта је најбоље за Београд и Београђане, настојали смо да о томе што мање причају политичари, а што више људи који се у то разумеју. Поред наших студија, добили смо и анализе које су за Београд бесплатно урадили стручњаци из Беча, Минхена, Канаде и Шпаније. Сви они су нам рекли да је Београду неопходан метро да би се решили проблеми у саобраћају – истакао је градоначелник Драган Ђилас.

Он наглашава да то који ће бити капацитет метроа, какав треба да буде и одакле да се напаја, колико вагона да има, колико да буде перона и станица и све остало – треба да буде наведено у студији коју би, у виду донације француске владе, урадила нека од њихових компанија која има искуства у грађењу и одржавању метроа. Уколико преговори града Београда о донацији за издраду студије буду ишли добро, реално је да у следећих шест до девет месеци буде готов предлог како дефинитивно треба да изгледа београдски метро.

– Мислим да више нема дилеме да су два основна правца од Земуна и Новог Београда до Устаничке улице и од Карабурме према Бановом брду и Видиковцу. Међутим, и о овоме има више мишљења, као и о томе да ли треба да се гради мост само за метро поред Бранковог моста или то треба да буде и друмски мост који ће излазити на Немањину улицу, да ли главна станица треба да буде на Тргу Републике или да се помери на Трг Николе Пашића. Свака таква одлука са собом повлачи и одређена средства, па у томе треба да будемо реални и видимо шта нам је заиста неопходно – рекао је Ђилас.

У односу на резултате студије приступиће се и одлуци о начину обезбеђивања финансијских средстава за грађење метроа, било да то буде само кредитно задуживање, или потпуна концесија, или нешто између ова два решења. Метро се неће градити тако што ће пред неке изборе почети да се копа тунел или ће се негде поставити шине, већ ће изградња заиста почети када буде утврђено на који ће се начин обезбедити финансијска средства и како ће их град вратити. Метро се гради десетинама година и то је пројекат који се никада не завршава, истакао је градоначелник Београда.

– Надам се да ће велики део мреже метроа бити изграђен за нашег живота. Данас је у Србији криза, али ћемо из ње изаћи, а ово време треба да искористимо да припремимо све што је неопходно за изградњу. Мандат ове скупштине и мене као градоначелника треба да обележи и то да имамо неку визију, а та визија је изградња београдског метроа. Уколико све буде како планирамо, метро реално може да почне да се гради крајем 2012. и почетком 2013. године. Намера нам је и да не градимо једну линију од Новог Београда до Устаничке улице четири године, већ да током изградње прве линије започнемо и изградњу друге. Верујемо да би за десет година Београд могао да добије мрежу линија метроа, а ако у томе успемо, можемо да кажемо да смо у овом мандату градске власти донели заиста важну одлуку и припремили терен за његову градњу – нагласио је Ђилас.

Он је истакао и да шине у Булевару краља Александра неће служити за метро, већ искључиво за трамвај, у чији се развој данас у свету улаже колико и у развој метроа, зато што је то веома економичан и исплатив систем превоза.

Александар Антић, председник Скупштине града, поновио је да се ради о историјској одлуци за Београд.

– Ово је прва оперативна одлука којом се улази у дефинисани след догађаја који ће довести до изградње метроа. Успостављена је висока сагласност око његове изградње, а важније од тога је што ће кључну реч о изградњи давати стручњаци, што наши, који су вишедеценијским планирањем поставили камен темељац за ову одлуку, али и они из иностранства, иза чијег рада стоје километри изграђених метро линија – рекао је Александар Антић.

Извор[уреди]