Пређи на садржај

Отцепљење Каталоније по узору на Косово

Извор: Викиновости


18. октобар 2012.
Брисел/ Белгија ((Beta) - Каталонија је решила да се отцепи од Шпаније по узору на Косово, појавили су се наслови и оцене у више европских и светских медија пошто је аутономна власт те шпанске покрајине саопштила да ће сазвати референдум о самоопредељењу у јесен 2014. године баш када и Шкотска.

Локација Каталоније
Слика: Satesclop.

У Белгији је управо на изборима у Фландрији убедљиву победу однела странка НВА која се залаже за конфедерацију, а то значи да та федерална јединица Белгије у суштини треба да постане независна.

Каталонски политичари траже да „нова држава у Европској унији“ буде „велика Каталонија“ која би обухватила и Балеарска острва, подручје Валенсије, а можда би могла да тражи и неки погранични део Француске.

Италијански лист Стампа је, поред осталог, у наслову извештаја указао да „Каталонија као Косово“ жели да једнострано прогласи независност од Шпаније.

Власт у Барселони, посебно после демонстрација милион и по Каталонаца који су тражили независност и фудбалског дербија Барселона-Реал Мадрид, на којем су навијачи махали каталонским заставама и носили велики натпис „Независност“, тражи пет милијарди евра помоћи од Мадрида да би се изборила с огромним дугом од 42 милијарде евра и растућим буџетским дефицитом.

Барселона такође тражи да убудуће Каталонија, најбогатија шпанска област, сама убира порез, јер је влада у Барселони израчунала да осам посто бруто производа Каталоније бива расподељено као помоћ осталим шпанским покрајинама.

Извор[уреди]