Moratinos: Potrebna praktična saradnja Beograda i Prištine

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу

30. јун 2010.

Brisel / Belgija (Beta) Šef španske diplomatije Migel Anhel Moratinos izjavio je u sredu u Briselu da će Španija, kao članica i predsedavajuća EU i dalje podsticati praktičnu saradnju Beograda i Prištine, a da „o pitanju statusa te dve strane odlučuju kada i kako“ mogu razgovarati.

Kad je reč o praktičnim pitanjima s ciljem da ljudi na Kosovu žive bolje, predsedavajući Saveta ministara EU je istakao da će Unija i dalje ulagati raditi na tome, „bez obzira na pravnu situaciju i pitanje priznavanja ili nepriznavanja“ nezavisnosti Kosova.

Moratinos je, na konferenciji za novinare posle današnjeg otvaranja poslednja tri poglavlja u pregovorima o prijemu Hrvatske u EU, time odgovorio na pitanje da li će izostanak dijaloga srpskih vlasti i Prištine uticati na opšti proces širenja EU na Zapadni Balkan.

Šef hrvatske diplomatije Gordan Jandroković je na zajedničkoj konferenciji za novinare izrazio uverenje da će vlasti u Zagrebu do kraja ove ili u prvoj polovini iduće godine, uspeti da okončaju tehničke pregovore o prijemu u EU.


Извор[уреди]