Пређи на садржај

Опрезно са информацијама о ешерихији коли

Извор: Викиновости


7. јун 2011.
Стразбур/ Немачка (Beta-AP) - Европски комесар за здравство Џон Дали упозорио је у уторак у Стразбуру да не треба доносити преурањене и нетачне закључке о пореклу намирница заражених ентерохеморагичном Ешеријихом коли (ЕХЕЦ).

Дали је у обраћању Европском парламенту (ЕП) у Стразбуру рекао да таква информација мора да буде научно утемељена и поуздана пре него што буде обелодањена, наводи агенција Асошиејтед прес (АП) у извештају из Брисела.

Немачке власти су протеклих дана као извор заразе прво именовале краставце из Шпаније, а затим клице домаћег поврћа, да би у међувремену одбациле и једне и друге као узрочнике заразе ЕХЕЦ од које су до сада умрле 22 особе.

Ванредни састанак министара пољопривреде земаља чланица ЕУ биће одржан поподне у Луксембургу, посвећен зарази ЕХЕЦ и захтевима пољопривредника за одштету због губитака изазваних падом продаје и извоза поврћа. Главни руски санитарни инспектор Генадиј Онишченко рекао је у уторак агенцији Интерфакс да је дошло до напретка ка ублажавању забране увоза свежег поврћа из ЕУ у Русију, уведене 2. јуна

Извор[уреди]