Протести због нових мера штедње

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


30. септембар 2012.
Мадрид/ Шпанија (Beta-AP) - У Мадриду су две особе повређене током нереда који су избили на протестима због владиних мера штедње, јавила је шпанска телевизија.

Више десетина хиљада Шпанаца и Португалаца окупило се у суботу у Мадриду и Лисабону како би протестовали због оштрих мера штедње влада две земље.

Влада Шпаније је у четвртак представила нову рунду мера штедње под притиском растућих бојазни за економску будућност треће по снази привреде зоне евра.

Насиље је избило у суботу увече. Више хиљада демонстраната мирно је протестовало испред зграде парламента у центру Мадрида када је полиција покушала да их растера пендрецима јер нису имали дозволу за окупљање.

Неки учесници протеста гађали су полицајаце флашама и каменицама.

Према подацима полиције, на скупу је било 4.500 људи, док учесници демонстрација тврде да их је било далеко више.

У суседној Португалији, више десетина хиљада демонстраната изашло је је на улице Лисабона како би протестовали због мера штедње које је увела португалска влада.

Заказани су нови протести за 2. октобар, у 19.00 часова, на истом месту.

Њјујорк Тајмс је у свом прегледу догађаја од 1. октобра изјављује да су мере штедње које је шпанска влада спремила за 2013. годину престроге и да уместо побољшања економије ове медитеранске земље, само ће донети још веће сиромаштво, а са њим још веће народно незадовољство и протесте.

Извор[уреди]

Bookmark-new.svg