Педофилија: Казнена политика оштра, пресуде ниске

Извор: Викиновости

30. март 2013.
Србија -  (Beta) - Казнена политика за сексуално злостављање деце у земљама региона прилично је оштра, мада се у пракси често изричу ниске казне, а проблем представља и страх деце да пријаве злостављање. У Скупштини Србије почела је расправа о пооштравању казнене политике за сексуално злостављање деце. Предлог закона о заштити деце од сексуалних напасника предвиђа полицијски надзор силоватеља и педофила након изласка из затвора и забрану да придју школама, вртићима и дечјим игралиштима.

ФБИ симбол за педофилију
Слика: Norbert de Jonge.

Предвиђено је и увођење посебне евиденције осуђених за педофилију и узимање њиховог ДНК узорка. Предлогом закона неће бити дозвољено брисање података из те евиденције, а предвиђа се и апсолутна забрана ублажавања казне и условног отпуста.

У Хрватској је максимална казна за сексуално искоришћавање и злостављање деце 15 година затвора, изузев у случајевима када је полна злоупотреба детета довела до његове смрти за шта је запрећена казна од најмање 10 година затвора или казна дуготрајног затвора.

Казна до 15 година предвиђена је, на пример, у случајевима ако је детету нанета тешка телесна повреда или је нарушен његов телесни или емоционални развој, у случају трудноће, ако је у сексуалном злостављању учествовало више особа или је почињено над посебно рањивим дететом.

Такође, казна затвора до 15 година предвидјена је ако је сексуално искоришћавање починио члан породице или особа која живи с дететом у домаћинству.

Од почетка 2013. године у Хрватској је заживео регистар педофила, који је регулисан Законом о правним последицама осуде, кривичној евидиденцији и рехабилитацији. Регистар води Министарство правосудја под називом „Попис починитеља сексуалних кривичних дела на штету деце“.

Тај попис није јаван, али он има сврху да се починитељима таквих кривичних дела онемогући контакт с децом у смислу заснивања радног односа који подразумева редован контакт и бригу за децу, речено је агенцији Бета у хрватском Министарству правосуђа.

У регистру педофила налазе се имена правоснажно осуђених због сексуалних недела над децом и оних којима није прошао рок рехабилитације, који је за осуђене због сексуалних деликата на штету деце удвостручен.

Право на увид у податке из регистра имају судови, полиција, тужилаштво и установе чији запослени раде с децом.

Кривични закон у Црној Гори предвиђа казну од једне до 10 година затвора за сексуални однос са дететом. У случају да то за последицу има телесну повреду или трудноћу, казна је до 12 година затвора, а ако има смртни исход, онда је казна до 18 година затвора.

Ко детету учини доступним порнографске садржаје кажњава се са шест месеци затвора, а у случају да се дете искористи за производњу порнографских садржаја, предвиђене су казне од шест месеци до пет година затвора.

У БиХ је у порасту број случајева сексуалног насиља над децом, а поузданих података о томе нема због компликоване структуре државе и чињенице да деца већину случајева не пријављују полицији.

У Кривичном закону Федерације БиХ и Републике Српске дефинисано је неколико кривичних дела из области сексуалних деликата према деци и малолетницима. Сексуални однос са дететом, кривично дело задовољење похоте пред дететом, искоришћавање детета или малолетника ради порнографије и упознавање детета са порнографијом, кривична су дела која се кажњавају у распону од три месеца до 20 година затвора.

Међутим, педофилима у БиХ се изричу изузетно ниске казне. У протекле две године у РС је регистровано око 50 случајева напаствовања малолетника, док је Кантоналном тужилаштву у Сарајеву достављено осам пријава за блудне радње „почињене на штету малолетних особа“.

У већини случајева злостављач је отац, а због страха или стида, породица често ћути и не пријављује такве случајве.

A да жртве сексуалног насиља, посебно деца, често не смеју да пријаве своје злостављаче, потврђује и случај у Сарајеву, где су две девојке, тек недавно, након што су постале пунолетне пријавиле свог деду да их је сексуално злостављао док су биле девојчице.

Потресне приче о девојчицама и дечацима - жртвама насиља, педофилије или порнографије све чешће пуне новине. У БиХ је најпознатији случај хоџе Решада Омерхоџића из села Глуха Буковица, код Травника, који је блудничио над девојчицама. Омерхоџић је осуђен на свега 18 месеци затвора јер је уз њега стала и Исламска заједница.

Пре више од две године Интерпол Луксембурга проследио је информацију да се са интернет адресе министарства спољних послова БиХ приступало материјалима са садржајем дечије порнографије и фотографијама злостављања деце. Иако је Тужиластво у Сарајеву покренуло истрагу, ни након годину дана јавности још није познат идентитет те особе нити ток процеса.

Максимална казна за сексуални однос са особом младјом од 14 година у Словенији је до осам година затвора, а у случају да неко употреби силу или запрети непосредним нападом на дете кажњава се затворском казном од најмање три године.

Извор[уреди]