Пређи на садржај

Исламски калифат и на Балкану

Извор: Викиновости


Мапа замишљеног Калифата
Слика: Débora Cabral.

18. јануар 2015.
Белгија/ Балкан (Beta) - После сукоба полиције и исламских терориста у Белгији, путници ка муслиманским земљама су, нарочито на бриселском аеродрому, подвргнути најоштријој контроли.

Али, особље обезбеђења је темељно, по трипут, и то уз помоћ полицајаца и дресираних паса, претресало и путнике који су авионима „Ер Србије“ кретали за Београд.

То није било случајно, јер се у обавештајним и полицијским круговима Европске уније с великом пажњом мотри и на Балкан као пут којим су се насилни исламски терористи већ кретали, одлазећи и долазећи, бежећи из Европске уније, а европска полицијска агенција Еуропол је ставила до знања да шверц оружја за исламске екстремисте долази из Турске и са Западног Балкана.

Екстремисти који су убили новинаре француског листа „Шарли Ебдо“, полицајце и људе у јеврејској самопослузи у Паризу су, по наводима медија, оружје делом купили од шверцера на бриселској Јужној железничкој станици, где стижу и оружје и муниција са Балкана. Готографија чауре са ознакама фабрике из босанске фабрике у Коњицу су објавили сви медији.

Исламски муџахедини, а држављани Француске, још после завршетка рата у Босни су дошли на север Француске и починили низ злочина, убистава и напада на полицију.

Сада су италијанске власти, само од почетка јануара, протерале са севера Италије десетак имама који су обављали исламистичку индоктринацију и врбовали муслимане за одлазак у рат на страни „Исламске државе“ у Сирији и Ираку.

Прошле године је протерано 13 имама који су проповедали насиље, а међу њима су били и исламски проповедници из Босне, из земаља Магреба и Блиског истока, пише торински лист „Стампа“.

Званичници служби за сузбијање тероризма су италијанским медијима пренели да се из Сирије у Италију вратило 10 џихадиста, „решених да почине атентате“, а да су „џихадисти из Италије отишли у Босну да се снабдеју лажним документима“.

„Стампа“ наводи да је утврђено да су ти џихадисти „машинске пушке и бомбе могли да купе код Сиријаца и Чечена, али је другачији пут да се добију лажни документи ... ту у први план избија улога босанских муслимана, спремних да продају савршено фалсификоване личне исправе“.

Пажњи није промакло да се жељена творевина екстремиста „Исламске државе“ - „калифат“ у Сирији и Ираку, на својој црно обојеној мапи проширила и укључила - и Србију и цео Балкан.

Еуропол велику пажњу усмерава и на Балкан, захтевајући много већу сарадњу с полицијама тамошњих држава, посебно јер су већ пооштрене контроле на спољним границама „шенгенског простора“, а биће још много оштрије што управо доказује крајње темељит претрес путника „Ер Србије“.

Координатор Европске уније за сузбијање тероризма Жил де Керков је белгијском листу „Соар“ изјавио да је терористичка претња и даље крајње велика, и да „цела Европа зато мора деловати много брже и крајње озбиљно“.

Европски медији су пренели упозорења европских обавештајних и полицијских извора да 20 исламистичких ћелија у Европи спрема атентате, и да 120-180 терориста припрема нападе у Француској, Немачкој, Белгији и Холандији.

Чак и неки највиши европски званичници говоре да је настао својеврсни рат против екстремиста који би да ударе на темеље европске цивилизације, демократије и слобода.

Упозорења да опасност исламског екстремизма вреба и на Балкану, као и са Балкана, било је и раније.

Тако је у анализи „џихадизам, радикални ислам, тероризам и Западни Балкан“, припремљеној за новембарски сусрет светских личности Трилатералне комисије у Београду, наглашено да је „тај цео регион пред тешким изазовом“, посебно ако се у своје земље врати неколико стотина џихадиста са Западног Балкана који ратују у Сирији и Ираку.

У анализи је такође речено да је муслиманско становништво Западног Балкана можда најумереније и најлибералније у поредјењу са осталим муслиманима света.

Али, предочено је да су исламски џихадисти направили упоришта у Босни током рата 1990-их година, и да је из Саудијске Арабије у Босну нарочито продро вехабијски фундаментализам, док је „домаћи исламски фундаментализам израстао“ и на Косову, у Албанији, Македонији и у Санџаку у Србији и Црној Гори.

„Иако је стално стављано до знања да радикални националнизам представља велики извор нестабилности, никако се не сме сметнути с ума да је радикални ислам такође претња на Западном Балкану“, предочено је учесницима састанка Трилатералне комисије.

„Велика је вероватноћа да би свака заједница која би се нашла на удару тероризма, узвратила и потенцијал заоштравања насиља је велики“, како се упозорава и посебно указује на пример Македоније, „где би терористичка побуна била поражавајућа“.

„Ратнохушкачке екстремисти постоје на свим странама и терористички акти су савршен окидач који регион може гурнути назад у расуло '90 -их година“ што се може догодити, закључује се у анализи, ако би се балкански џихадисти вратили из Сирије и Ирака, уз ратно искуство и борбену обуку.

Извор[уреди]