Тридесет три године од смрти Јосипа Броза Тита

Извор: Викиновости

4. мај 2013.
Србија -  (Beta-AP) - На данашњи дан пре 33 године умро је дугогодишњи председник Социјалистичке Федеративне Републике Југославије и лидер југословенских комуниста Јосип Броз Тито, личност која је обележила један историјски период на балканским просторима.

Тито је умро 4. маја 1980. у Клиничко-болничком центру у Љубљани.

Четири дана касније у Београд је, на сахрану доживотног југословенског председника, дошло око 700.000 људи, међу којима 209 државних и партијских делегација из 128 земаља. То је био најпосећенији погреб неког државника у 20. веку.

Последњу пошту Титу, који је био и један од оснивача Покрета несврстаних, тада су одали 31 шеф државе, 22 премијера, четири краља, шест принчева и 11 председника скупштина. Из света подељеног по хладноратовским линијама, дошли су државници из оба блока.

Тито је предводио ослободилачки покрет Југославије који се борио против фашиста у Другом светском рату 1945. и од тада, до смрти, био је на челу и државе и Комунистичке партије.

Период његове владавине, и поред критичког става према начина на који је решавао нека унутрашња политичка и економска питања, међу већином грађана бивше Југославије и даље важи за симбол бољег, сигурнијег и уређенијег живота од потоњег.

Титовом смрћу почели су дезинтеграциони процеси који су довели до распада СФРЈ, уз критике његове владавине и дистанцирања од његовог лика и дела.

Сваке године, на годишњицу Титове смрти, у Кућу цвећа у Београду у којој је сахрањен, долазе поштоваоци, симпатизери, породица и посетиоци из свих крајева бивше Југославије.

Од 1980. године Кућу цвећа, у склопу Музеја историје Југославије, посетило је више од 17 милиона људи. Број посетилаца се 1990-тих година знатно смањио, али последњих година поново расте.

Извор[уреди]