Брамерц најавио реалан и објективан извештај

Извор: Викиновости11. мај 2009.


Београд / [[w
{{{место2}}}|{{{место2}}}]] - Председник Националног савета за сарадњу с Хашким трибуналом Расим Љајић изјавио је у понедељак после састанка с главним хашким тужиоцем Сержом Брамерцом да су њих двојица заједнички констатовали значајан напредак у сарадњи у области доставе докумената, приступа архивама и сведоцима.

Да потсетимо:
Серж Брамерц је главни тужилац Међународног кривичног трибунала за бившу Југославију.Био је заменик тужиоца сталног Међународног кривичног суда у Хагу од 2002. до 2007.Своју дужност почео је да обавља 1. јануара 2008, по одласку Карле дел Понте.


Погледајте:Увтрдили смо да нема заосталих и проблематичних захтева, рекао је Љајић агенцији Бета после састанка.

Брамерц је истакао да је главно преостало отворено питање у сарадњи Србије са Трибуналом хапшење преостале двојице оптужених који су у бекству, саопштено је после састанка.

Главни тужилац је, навео је Љајић, рекао да ће Савету безбедности УН поднети реалан и објективан извештај о сарадњи Србије, а који ће, поред осталог, бити резултат утисака после боравка и састанака у Београду данас и сутра.

Једна од тема јутрошњег разговора били су и коментари пресуда Мркшићу и Шљиванчанину у Хагу и атмосфера у Србији поводом њих.

На састанку са шефом српског Акционог тима за окончање сарадње са Хагом Брамерц је, наиме, изнео примедбу због чињенице да политичари у Србији коментаришу пресуде Трибунала.

Тужилац је оценио да ће то бити отежавајућа околност и за реализацију идеје Београда да осуђени издржавају казне у Србији, рекао је Љајић.

Брамерц је, наиме, рекао да тренутно не може да пружи подршку по том питању, наводећи као један од разлога коментаре којим је попраћена пресуда жалбеног већа Трибунала у предмету Мркшић и Шљиванчанин, саопштено је после састанка

Љајић је Бети, на питање да ли се у извештају Брамерца може очекивати формулација "пуна сарадња", само навео да очекује да извештај буде објективан и позитиван.

Ми имамо континуирану сарадњу с Хагом и мимо посета, извештај ће садржавати све што се дешавало у последних шест месеци, а током посете тужилац ће видети и стање у свим елементима сарадње, навео је Љајић. [[Категорија:{{{место2}}}]]