Пређи на садржај

Шешељ тражи ослобађање и 12 милиона евра

Извор: Викиновости
Плакати са Шешељем
Слика: Micki.

27. новембар 2013.
Хаг/ Холандија (Beta) - Оптуженик Војислав Шешељ затражио је од Трибунала у Хагу „хитно и неодложно пуштање на слободу“, оценивши да се „поступак не може наставити на правичан начин“ после изузећа судије Фредерика Хархофа (Harhoff).

У поднеску који је Трибунал објавио у среду, Шешељ тражи 12 милиона евра као „накнаду штете“.

Лидер Српске радикалне странке, оптужен за злочине над Хрватима и Муслиманима у Хрватској, Војводини и БиХ, тако је одговорио на питање расправног већа како наставити процес после изузећа судије Хархофа због „утиска да је пристрасан“ у корист осуђујућих пресуда.

Шешељ, на чији је захтев судија Хархоф изузет уочи изрицања пресуде, наглашава да „с обзиром да је изузети судија Хархоф био члан претресног већа у току целог претресног поступка ... јасно је да се овај поступак уопште више не може наставити“. „ Судија Хархоф је учествовао у доношењу свих одлука претресног већа, па је свака радња у току поступка ништавна“, навео је Шешељ.

Оптужени „правно немогућом“ назива ситуацију у којој би се новоименовани судије Мадаје Нијанг (Madiaye Niang) „аутоматски укључио у процес“ и учествовао у доношењу пресуде, зато што „није учествовао у процесу ни један једини дан“.

Шешељ сматра и да је „потпуно јасно“ да се поступак против њега „не може наставити на иоле правичан начин“ и подвлачи да је „једини правно могућ излаз из ове ситуације да се поступак одмах обустави“ и да га пусте на слободу.

Извор[уреди]