Дачић замерио ЕП због резолуције о Шешељу

Из Викивести
Иди на навигацију Иди на претрагу
Ивица Дачић
Слика: Chatham House.
Остале вести из Европске уније
Позиција Европске уније

Мапа показује позицију Европске уније на мапи света

Да би сте прочитали, уредили или написали неку вест из Европске уније посетите простор намењен овом вестима
Викивести:Европска унија

2. децембар 2014.
Брисел/ Белгија (Beta) - Шеф српске дипломатије Ивица Дачић изјавио је у уторак у Европском парламенту у Бриселу да је историјски приоритет српске владе и Србије да постане чланица ЕУ, али је замерио посланицима ЕП што су у недавној резолуцији о Војиславу Шешељу приписали српској властима да се нису оградиле од његове политике и порука.

Дачић је истакао да је пуштање Шешеља из хашког суда имало за циљ дестабилизацију Србије, али и да се Србија потпуно променила, додајући да Влада Србије и он лично наглашавају да су Шешељ и његова политика прошлост.

На примедбе махом хрватских посланика ЕП у расправи о Западном Балкану, Дачић је одговорио да српска валсти не могу гонити Шешеља зато што је у току поступак против њега у Хашком трибуналу.

Дачић је рекао да је „правни циркус око Шешеља Србији наметнут од Хашког трибунала“, да „Србија у томе није учествовала“ и како је рекао, његов и став српских владе јесте да нема никакве шансе за Шешељеву политику у Србији.

Навео је да су се он и српски влада јасно и недвосмислено изјаснили против Шешељеве политике што је за разлику од ЕП потврдила Европска комисија. Дачић је такође истакао да је за Србију чланство у ЕУ не само циљ, већ пре свега пут ка усвајању европских вредности.

Извор[уреди]

Bookmark-new.svg


Википутовања Вики речник Вики књиге Вики цитати Вики изворник Вики врсте Википедија Вики остава Мета Вики
Википутовања Вики речник Викикњиге Викицитати Викиизворник Викиврсте Википедија Викиостава Мета Вики