Regionalna saradnja ključna na putu ka EU

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


15. септембар 2011.
(Beta) - Regionalna saradnja potrebna je zbog stabilnosti, ali je i neophodan činilac u evropskim integracijama, ocenili su u četvrtak učesnici ministarskog panela na regionalnom forumu o bezbednosti u Beogradu.

„Regionalna saradnja i stabilnost ključni su činilac za integraciju Zapadnog Balkana u EU“ , rekao je šef mađarske diplomatije Janoš Martonji.

U obraćanju učesnicima skupa u Domu vojske u Beogradu Martonji je dodao da bez regionalne bezbednosti nema ni globalne bezbednosti, ukazavši na pozitivna iskustva Višegradkse grupe koja okuplja Čašku, Slovačku, Mađarsku i Poljsku.

Šef bugarske diplomatije Nikolaj Mladenov rekao je da je interes Bugarske da svi njeni susedi budu uključeni u evroatlantske strukture. On je istakao i značaj saradnje vojski, podsetivši na nedavne zajedničke vojne vežbe Bugraske i Srbije.

Generalni direktor Generalnog direktorata za proširenje u Evropskoj komisiji Stefano Sanino istakao je značaj izručenja dva poslednja haška begunca Tribunalu u Hagu i dodao da međunarodna pravda pomaže pomirenju što približava zemlje regiona.

Извор[уреди]

Bookmark-new.svg