Пређи на садржај

Srpsko-kanadski trag o modernom filmu

Извор: Викиновости


Остале вести из Канаде

...више вести овде

Позиција Канаде

Мапа показује позицију Канаде на мапи света

29. oktobar 2012.
Gatino/ Kvebek (Beta) U kvebečkom gradu Gatino predstavljena je zbirka filmskih kritika "Moderna vremena" koje je publicista, novinar i filmski kritičar Bojan Ž. Bosiljčić duže od deceniju objavljivao u novinama na srpskom jeziku u Vankuveru.

Zbirka "Moderna vremena" predstavljena je minulog vikenda, samo nekoliko dana pošto je uvrštena u knjiški fond Nacionalne biblioteke Kanade.

Među gostima-Kanađanima i pripadnicima srpske dijaspore promociji su prisustvovali ambasador Srbije u Otavi Zoran Veljić i poslednji ambasador Kanade u bivšoj Jugoslaviji (1990-1992) Džems Biset (James Bisett), danas predsednik "Fondacije lord Bajron za balkanske studije".

U ime Saveta grada Gatinoa autoru-sugrađaninu i prisutnima obratio se član tog najvišeg organa uprave zadužen za kulturu i umetnost Stefan Psenak naglasivši da je "Bosiljčić jedan od onih doseljenika u Kvebek koji trajno doprinose kanadskoj kulturnoj baštini".

Knjiga "Moderna vremena", koja ponavlja naziv istoimenog filma sa Čarlijem Čaplinom u glavnoj ulozi, zbirka je filmskih kritika koje je Bojan Ž. Bosiljčić duže od decenije (2001-2011) objavljivao u "najzapadnijim srpskim novinama" - Kišobran koje su do minulog leta punih 15 godina svakog meseca izlazile u Vankuveru.

Ta obimna zbirka na 470 strana sadrži 111 tekstova, a knjigu su objavili "Stubovi kulture" iz Beograda.

„Film je literatura modernih vremena. Kroz film se ogleda stvarnost i, iako naizgled filmska kritika, knjiga je zapravo hronika prve decenije 21. veka prikazana filmovima o kojima sam pisao“, izjavio je za Betu Bojan Ž. Bosiljčić.

Izvor[уреди]