Пређи на садржај

Praunuk ponosan na pradedu i planinu Putnik

Извор: Викиновости


Остале вести из Канаде

...више вести овде

Позиција Канаде

Мапа показује позицију Канаде на мапи света

27. decembar 2012.
Kalgari/ Alberta (Beta) - Spomen-ploča posvećena vojvodi Putniku, na planini koja nosi njegovo ime, otkrivena je u području Stenovitih planina u široj okolini Kalgarija, u kanadskoj provinciji Alberta.

Malo ko je znao da su Kanađani još 1918. godine tako nazvali jednu planinu odajući počast načelniku Vrhovne komande srpske vojske (1912-1916) i prvom srpskom vojvodi Radomiru Putniku (1847-1917).

Vest dopisnika Bete iz Kanade doprla je i do praunuka vojvode Putnika, Zorana Ivkovića (73), elektroinženjera koji živi u Nemačkoj, ali svake godine posećuje rodnu Srbiju.

Ivković je uspostavio kontakt sa ovlašćenim notarom Srbije u Kalgariju, Milicom Opačić, izražavajući zadovoljstvo što kanadska planina nosi ime njegovog pradede.

„Vrlo sam počastvovan i ponosan i zainteresovan za dalji rad srpske zajednice u Kalgariju“, napisao je Ivković. On je takođe naveo da vojvoda Putnik ima još živih potomaka, a da je on jedan od onih koji čuvaju uspomenu na slavnog srodnika.

Ivković je vrlo upućen u život i delo svog pradede koji je, između ostalog, na osnovu odluke Vojnog ministarstva i Glavnog generalštaba, pre 100 godina, 24. decembra 1912. doneo rešenje o formiranju Vazduhoplovne komande u Nišu, čime su postavljeni temelji srpskog vojnog vazduhoplovstva.

Izvor[уреди]