Karla del Ponte: Ovo nije pravda, veoma sam razočarana

Извор: Викиновости


20. novembar 2012.
(Beta) Bivša glavna tužiteljka Haškog tribunala Karla Del Ponte izjavila je da je šokiran oslobadjajućom presudom hrvatskim generalnima Ante Gotovini i Mladenu Markaču i istakla da oseća punu solidarnost sa srpskim žrtvama nad kojima je počinjen zločin.

Del Ponteova je u interjuu za dnevne novine Blic od utorka rekla da je optužnica protiv njih bila potkrepljena dovoljnim brojem čvrstih dokaza i da pretpostavlja da je došlo do drugačije „interpretacije činjenica“.

„Ne znam šta je osnov za ovu drugu (oslobađajuću) sudsku odluku. Zaista sam šokiran jer ovo nije pravda“, rekla je bivša tužiteljka i dodala da je jasno da je počinjen zločin i da se sada postavlja pitanje ko ga je počinio.

„Dokazali smo zločin i to pokazuje prva presuda (kojom su bili osuđeni Gotovina na 24 godine zatvora, a Markač na 18 godina zatvora). Dokazi su tu, ali možda su ih drugačije interpretirali. U svakom slučaju ovo je neprihvatljivo“, navela je Karla del Ponte.

Ona je navela i da su probuđene sumnje da je na presudu umesto dokaza uticala politika, novac za lobiranje ili nešto drugo što nema veze sa sudom.

Del Ponteova je kazala da je ovom presudom kredibilitet tribunala doveden u pitanje i da očekuje da u roku od 15 dana bude doneta presuda u slučaju Ramuša Haradinaja i da postoji opasnost da i s njim bude isti slučaj.

„Znate, veoma sam razočarana“, rekla je Del Ponteova.

Izvor[уреди]