File ohrabren onim što je urađeno

Извор: Викиновости


23. novembar 2012.
Brisel/ Evropska unija (Beta) Evropski komesar za proširenje Štefan File izjavio je u petak u Briselu da je „ohrabren onim što je video da je učinjeno pod vođstvom srpskog ministra pravde i državne uprave od susreta u oktobru“, što je „dobra osnova“ za dodatni izveštaj članicama Evropske unije pre decembarskog samita.

File je posle susreta sa srpskim ministrom pravde i državne uprave Nikolom Selakovićem istakao i da se „očekuje da Srbija, kao kandidat za članstvo, svoje pravosuđe i administraciju usaglasi s pravnim tekovinama EU i delotvorno se bori protiv korupcije“.

Evropska komisija je, prema saopštenju iz kabineta evropskog komesara, spremna da „Srbiju savetuje i podrži u takvim naporima i zato komesar File pridaje veliki značaj tesnoj saradnji i saradnji od poverenja s ministrom pravde i državne uprave Srbije“.

„Imajući u vidu put Srbije ka integraciji u EU, od bitnog je značaja da Srbija bude u situaciji da stalno ostvaruje pozitivan napredak u programu evropskih reformi“, poručio je File u saopštenju.

I, kako je dodao, „u tom duhu je Komisija rešena da pokrene aktivnu politiku dijaloga sa srpskom vladom s ciljem da se pažnja usredsredi na ključne prioritete vezane za EU“.

Selaković je, posle razgovora s komesarom za proširenje EU Štefanom Fileom, rekao da je njegovo ministarstvo dobilo podršku za „izradu potpuno nove strategije i potpuno drugačijeg pristupa u borbi protiv korupcije“.

Izvor[уреди]