ЕУ: Спречити ширење тероризма преко Либије

Извор: Викиновости


Застава Европске уније
Слика: Ssolbergj.

20. март 2015.
Брисел/ Белгија (Beta-AFP) - Лидери Европске уније су у петак у Бриселу одлучили да свим средствима, мада не и војном интервенцијом, помогну напоре за спречавање ширења исламског екстремизма преко Либије, јер то, како је показао прави покољ многих европских држављана у Тунису, дотиче саме границе ЕУ и представља озбиљну безбедносну претњу.

Шефови држава или влада ЕУ су, рекли су званичници на самиту, у том циљу дали посебна овлашћења високој представници Федерика Могерини која је изјавила да ће Европска унија, уз сарадњу са УН, свим могућим безбедносним и другим средствима помоћи владу националног јединства у Либији и настојања да се сузбије ширење утицаја терориста Исламске Државе и Ал Каиде.

Предуслов за то је формирање либијске владе националног јединства, која мора објединити све који желе да уклоне опасност „Даесу-а (Исламске државе)“, објаснила је Могерини, нагласивши да се о томе већ врше консултације са генералним секретаром УН Бан Ки Муном.

Она је додала да је о сузбијању ширења исламског екстремизма у Либији и на северу Африке ових дана разговарала ис египатским председником Абделом Фатахом Ал Сисијем „и другим важним чиниоцима у арапским државама“.

Оружани сукоби и насиље исламских екстремиста у Либији и прави покољ који су терористи обучени у Либији и починили у Тунису су прерасли у „једну од најдраматичнијих криза на ивици граница Европске уније и представља озбиљну претњу с којом се мора ухватити у коштац“, рекла је висока представница ЕУ.

Преговори о формирању либијске владе националног јединства се одржавају у Рабату, а у уторак ће се наставити и у Бриселу.

Извор[уреди]