Пређи на садржај

Циљ терориста полиција, отмице и одрубљивање глава

Извор: Викиновости
Белгијскии полицајац
Слика: European People's Party.

16. јануар 2015.
Брисел/ Европска унија (Beta) - Исламски терористи, чије је операције у четвртак спречила белгијска полиција, имали су за циљ да нападну полицијске станице на подручју Брисела и граду Вервије и да отму „једну важну личност и одрубе јој главу“, тврде белгијски медији.

Белгијска полиција је у Вервијеу убила двојицу исламских терориста који су отворили ватру из „калашњикова“ на полицијске специјалне снаге, једног ранила и ухапсила, ау скровишту терориста су пронадјена додатна четири "калашњикова", експлозив и детонатори за израду бомби, као и полицијске униформе.

Лист Хет латсте нивши се позива на истражне изворе и каже да су терористи, вероватно из средине чеченске имиграције, имали план да уз нападе на полицијске станице и полицајце „отму једну важну личност и одрубе јој главу“, а радио станица Бел-Ртл јутрос преноси извештаје да циљ терориста био и да отму аутобус са цивилним путницима.

Белгијски медији су јединствени у оцени да је циљ исламских терориста, повратника из рата на страни екстремиста у Ираку и Сирији, био да шокирају и изазову панику у земљи.

Бивша министарка унутрашњих послова Лорет Онкелинкс је телевизијској станици РТБФ изјавила да је „спречена велика проливања крви и физички насртај на грађане“.

Заменик белгијског савезног тужиоца Ерик ван дер Сипт рекао је да су терористи били организовани у „оперативној групи која је спремила нападе великих размера, нарочито на полицију и власти су морале да предузму све мере да се то спречи“.

Извор[уреди]