Пређи на садржај

Druga presuda Haradinaju u četvrtak

Извор: Викиновости


27. novembar 2012.
Hag/ Holandija (Beta) Haški Tribunal izreći će u četvrtak, 29. novembra, drugu presudu bivšem zapovedniku OVK Ramušu Haradinaju, posle ponovljenog suđenja po optužbi za zločine nad civilma u oblasti Dečana, 1998. godine.

Na kraju ponovljenog suđenja Haradinaju i saoptuženima Idrizu Baljaju i Ljahu Brahimaju prošlog leta, tužioci su zatražili da svim optuženima bude izrečena kazna od najmanje 20 godina zatvora, a odbrana je zatražila da budu oslobođeni.

Haradinaj, Baljaj i Brahimaj su u šest tačaka optuženi za ubistva, okrutno postupanje i nehumane postupke, kao kršenje zakona i običaja ratovanja. Terete se zlostavljanje, mučenje zarobljenika u pritvoru OVK u selu Jablanica kod Dečana, i za ubistvo najmanje osmorice zarobljenih, od kojih su dvojica bili Srbi, a ostali Romi i Albanci.

Prvooptuženi Haradinaj u to vreme je bio regionalni zapovednik OVK, Baljaj je predvodio specijalnu jedinicu te paravojske, a Brahimaj je komandovao logorom u Jablanici.

Ponovljeno suđenje Haradinaju i saoptuženima počelo je avgusta 2011. godine, a poslednji svedok optužbe saslušan je aprila ove godine u potpunoj tajnosti.

Izvor[уреди]