Пређи на садржај

Azija ima više milionera od Severne Amerike

Извор: Викиновости


20. jun 2012.
Hongkong-  (Beta-AP) Najnovija istraživanja pokazuju da je broj milionera u Aziji prvi put prošle godine premašio broj milionera u Severnoj Americi, iako je bogatstvo najimućnijih u svetu smanjeno u uslovima potresa na finansijskim tržištima.

U Azijsko-pacifičkom regionu živi 3,37 miliona bogataša, pri čemu se bogatašima smatraju oni koji raspolažu sa najmanje milion dolara za ulaganja, pokazao je izveštaj Kapdžeminija (Capgemini) i kanadske Rojal banke (Royal Bank of Canada).

Broj milionera u tom regionu je u 2011. povećan za 1,6 odsto u poređenju sa 2010. godinom, a njihovo ukupno bogatstvo istovremeno je smanjeno za 1,1 odsto, na 10,7 hiljada milijardi dolara.

U Severnoj Americi je u 2011. bilo 3,35 miliona milionera, za 1,1 odsto manje nego godinu pre, a njihovo ukupno bogatstvo bilo je najveće u svetu - 11,4 hiljade milijardi dolara ili za 2,3 odsto manje nego u 2010.

Evropa, koju je Azija 2009. pretekla po broju milionera, u prethodnoj godini je imala 3,17 miliona milionera sa ukupno 10,1 hiljadu milijardi dolara.

Pad vrednosti bogatstva posledica je kolebljvosti na finansijskim tržištima zbog dužničke krize u Evropi. Na tržišta su nepovoljno delovali i smanjenje rejtinga SAD i nemiri u arapskim zemljama zbog kojih su cene nafte bile visoke. U Aziji su kolebljivosti tržišta pridoneli i pad izvoza i prirodne katastrofe, poput zemljotresa i cunamija u Japanu.

Izvor[уреди]