Наоружани нападачи напали канцеларију изборног штаба иранског председника

Извор: Викиновости30. мај 2009.

Махмуд Ахмадинежад

Техеран / Иран (Глас Америке) Ирански државни медији наводе да су наоружани нападачи данас отворили ватру на канцеларију изборног штаба председника Махмуда Ахмадинежада, ранивши три особе.

Новинска агенција ИРНА саопштава да се инцидент одгирао у југоисточном граду Захедану, у близини границе са Пакистаном. Шеф канцеларије за предизборну кампању Мохамед Захед Шеик је изјавио за агенцију ИРНА да су тројица мушкараца претила људима на том месту пре но што у отворили ватру из оружја. Такође је испричао да су тројица нападача ухапшени.

Ахмадинежад се кандидовао за други мандат на председничким изборима 12. јуна и суочен је са тројицом против-кандидата. Једна од њих, бивши премијер Ирана, Мир Хусеин Мусави, иначе такође председнички кандидат, изјавио је да је спреман да настави разговоре са међународним силама о иранском нукеларном програму – што је у оштрој супротности са ставом председникака Ахмадинежад.

Мусави је данас је рекао да ће, ако буде изабран, прихватити преговоре са шест светских сила, које су тражиле о иранском нукларном програмуа. Чланови те групе су пет сталних чланица Савета безбедености и Немачка. Председник Ахмадинежад, недавно је одбацио могућност даљих преговора са том групом.

Попут Ахмадинежада, Мусави каже да ће Иран наставити да развија нуклеарну технологију у мирнодопске сврхе. Он је, међутим, указао да ће настојати да пружи гаранције међународној заједници да нуклеарни програм Техерана нема за циљ производњу нуклеарног оружја.


Извор[уреди]