Кина штампала коверте са Тадићевим ликом и поштанске марке са српском заставом

Извор: ВикиновостиВикиновости
Викиновости
Борис Тадић

21. август 2009.

Пекинг / Кина (РТС / Танјуг / Б92 / Бета) За велико историјско пријатељство кинеског и српског народа званичници Кине одштампали су 50000 поштанских коверти са ликом председника Србије Бориса Тадића који се налази у званичној посети Кине. У част посете Кинеска пошта пустила је у промет поштанске маркице са заставом Републике Србије.

Председник Србије Борис Тадић разговарао је са премијером Кине и председником кинеског парламента Вен Ђиабаом и Ву Бангуом о политичким темама и могућности развоја економске сарадње двеју земаља, а обе стране су констатовале да договорено стратешко партнерство треба конкретизовати привредним пројектима, преноси Танјуг.

Тадић је, након разговора са кинеским званичницима, истакао да ће грађани Србије, уколико могућности стратешког партнерства са Кином буду ваљано искоришћене, имати велике користи у годинама и деценијама које долазе.

Како Танјуг извештава једна од тема разговора била је и научно-техничка сарадња и сарадња у области инфраструктуре, са посебним освртом на планирану градњу моста Земун — Борча, а саговорници су се сагласили да две владе морају подстаћи привреднике како би они реализовали српско-кинеску економску сарадњу.

"Средишње место наше сарадње у овом тренутку је сарадња у борби против економске кризе, подстицање међусобних инвестиција и испитивање тржишта", оценио је премијер Вен Ђиабао у разговору са председником Тадићем.

Он је, како преноси кинеска агенција Синхуа, оценио да би подстицају економске сарадње допринела размена људи и информација у пословном сектору као и охрабривање финансијских институција да се упусте у финансирање великих пројеката.

"Обе нације би успостављање стратешког партнерства требало да искористе као прилику да продубе међусобно поверење и сарадњу на добробит наших народа", казао је кинески премијер.

Председник Борис Тадић се састао и са председником кинеског парламента, односно Свекинеског народног конгреса Ву Бангуом, и на састанку је заједнички оцењено да не постоје никакве историјске или политичке препреке за јачање пријатељства Србије и Кине.

Истичући важност стратешког партнерства, Ву је истакао значај наставка интерпарламентарне сарадње двеју држава.

Председник Србије Борис Тадић је, током другог дана званичне посете Народној Републици Кини, посетио Кинески зид, где је у књигу утисака уписао: "Кинески зид је инспирација за мене и за мој народ колико свако може да допринесе заједничкој историји и јединственом циљу".

Борис Тадић је Кинески зид посетио у друштву амбасадора Кине у Београду Веи Ђингхуа.

Председнику Тадићу је свечано уручен и коверат са његовим ликом, који је у част његове посете у серији од 50.000 примерака штампала Кинеска пошта. На коверти се, уз његов портрет и потпис, налази порука: "За велико историјско пријатељство кинеског и српског народа".

У част посете српске делегације, Кинеска пошта је штампала и поштанску марку са српском заставом.

Првог дана посете Кини, председник Тадић је са домаћином, председником Ху Ђинтаом, договорио успостављање стратешког партнерства двеју држава, и поручио да је интензивирање сарадње са Кином у свим областима постало један од стубова српске спољне политике.

Двојица председника су констатовала да између Србије и Кине не постоје отворена политичка питања, и да је од великог значаја за будуће односе доследно узајамно поштовање територијалне целовитости, а Тадић је Ху Ђинтаоу упутио позив да посети Србију.

Боравак шефа српске државе у Кини биће прилика да се потврди традиционално пријатељство и отвори нова ера у билатералним односима, али у фокусу треће Тадићеве посете Кини биће, како је најављено уочи његовог одласка, пре свега економија.

Борис Тадић је, првог дана посете Кини, у Пекингу говорио на српско-кинеском Трговинско-инвестиционом форуму, на коме су учествовали представници кинеских компанија из енергетског, грађевинског, финансијског, медицинског, консултантског, пољопривредног и текстилног сектора.

Сличан скуп биће током посете уприличен и у највећем кинеском привредно-финансијском центру Шангају, где ће председник Тадић такође предочити погодности инвестирања у Србији.

Посета српске делегације, у којој су и министар економије Млађан Динкић и шеф дипломатије Вук Јеремић, изазвала је велику пажњу кинеских медија, који су констатовали да је званични Пекинг поставио темеље за нову еру односа са Београдом.

Бивши шеф одсека за политичка истраживања у кинеском Министарству спољних послова Пеи Јуањинг изјавио је дневнику "Чајна дејли" да Кина има пријатељске односе са великим бројем држава, али да само са некима постоји стратешка сарадња.

"То значи да ће Србија и Кина у будућности дугорочно и на стратешки начин планирати и промишљати своје билатералне односе", рекао је кинески политички аналитичар.

Председник Борис Тадић ће, како је предвиђено протоколом посете, након боравка у Шангају, обићи и 2.200 година стари маузолеј Ћин Шихуанга, цара који је створио прву уједињену кинеску државу. Гроб кинеског цара је познат по томе што га окружују хиљаде ратника од теракоте, односно статуе царевих гардиста израђене у природној величини.

Извор[уреди]