Пређи на садржај

Кореје у пограничном артиљеријском сукобу

Извор: Викиновости


23. новембар 2010.

Јеонпјеонг / Јужна Кореја / Северна Кореја (Би-Би-Си / Си-Ен-Ен/ Блиц / РТС/ КЦНА / Ројтерс) Севернокорејска војска гранатирала је јужнокорејско острво Јеонпјеонг у спорном пограничном подручју двеју Кореја. Смртоносни напад који је усмртио најмање две а ранио осамнаест особа подигао је дипломатске тензије и нестабилност читавог региона.

Око 14:34 војска Северне Кореје испалила је више десетина граната на острво Јеонпјеонг у Жутом мору, на шта је Јужна Кореја узвратила ватру и подигла стање приправности својих војних снага на највиши ниво у последњих неколико година.

Према наводима јужнокорејске агенције Јонхап, погинула су два маринца док их је 15 рањено. Међу повређеним има и три цивила. Више десетина зграда је у пламену а становништво се евакуише у острвске бункере.

Јужнокорејски председник Ли Мјунг Бак сазвао је хитан састанак министара и саветника за безбедност, док је у Њујорку у току хитан састанак Савета Безбедности УН. У међувремену новинске агенције јављају да се напад и даље наставља упркос позиву на обуставу сукоба.

Према наводима севернокорејске агенције КЦНА, Северна Кореја тврди да је Јужна Кореја прва отворила ватру и испалила на десетине граната, док званичници Јужне Кореје тврде да су имали редовне војне вежбе уз западну обалу и да су гранате испаљивали у супротном правцу од границе својих суседа, преноси Ројтерс.

Ли Хонг-ки, представник јужнокорејског Министарства одбране, тврди да је напад на њено острво смишљен и планиран и да представља јасно кршење примирја постигнутог 1953.

Извор[уреди]