Ani Sokolović najznačajnija kanadska umetnička nagrada

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


Остале вести из Канаде

...више вести овде

Позиција Канаде

Мапа показује позицију Канаде на мапи света

27. jun 2012.
Otava/ Kanada (Beta) Kanadska kompozitorka srpskog porekla Ana Sokolović dobitnica je najznačajnije kanadske nagrade za izvođačke umetnosti „Dora“.

Sokolovićeva je kanadskim pozorišnim i operskim „Oskarom“ nagrađena kao autorka u kategoriji izuzetne nove opere ili mjuzikla za operu „Svadba“, u produkciji muzičkog pozorišta "Kvin of puding" (Queen of Puddings) iz Toronta.

„Svadba“ je prva kanadska opera napisana i izvođena na srpskom jeziku.

U toj jednočasovnoj a kapela operi (bez orkestarske pratnje) u sedam scena šest kanadskih pevačica opevaju tradicionalni srpski običaj - pripremu devojke za svadbu.

„Svaki kompozitor komponuje u želji da na najbolji način komunicira sa slušaocima-gledaocima. I kada njegovom radu bude odato priznanje, u ovom slučaju veliko priznanje, najmanje što se može reći jeste da je ciljna komunikacija ostvarena“, rekla je za Betu Ana Sokolović.

„Naročito se radujem što će 'Svadba' na jesen biti izvedena i na Bemusu u Beogradu, doduše u koncertnoj verziji u kojoj nema kostima, scenografije i drugih elemenata originalne opere, ali se nadam da će publika u mom rodnom gradu i zemlji uživati kao kanadska na šest izvođenja u Torontu“, dodala je Sokolovićeva.

Ana Sokolović dobitnica je brojnih prestižnih kanadskih državnih i drugih nagrada. Proglašena je kompozitorom godine (2007) i osvojila „Pri Opus“, kvebečkog muzičkog „Oskara“, a u Otavi joj je 2009. uručena nagrada Nacionalnog umetničkog centra, vredna 75.000 dolara.

Ana Sokolović (44) rođena je u Beogradu, a u Zemunu je završila muzičku školu "Kosta Manojlović". Diplomirala je kompoziciju u Novom Sadu u klasi profesora Dušana Radića, a postdiplomske studije pohađala je u Beogradu kod profesora Zorana Erića.

Od 1992. živi u Montrealu, gde je magistrirala. Profesionalno se bavi komponovanjem i predaje na Univerzitetu Montreal.


Izvor[уреди]

Bookmark-new.svg