Факултет техничких наука прославио 59. рођендан

Извор: Викиновости

17. мај 2019.

Нови Сад / Србија Факултет техничких наука Универзитета у Новом Саду 16. и 17. маја 2019. године обележио је 59. година постојања и успешног рада низом свечаности.

Факултет техничких наука један је од најпознатијих и најсавременије организованих факултета у Новом Саду, али и у Србији. Настао је 18. маја 1960. године као Машински факултет. Развојем привреде Машински факултет је 1974. године прерастао у Факултет техничких наука.

У четвртак, 16. маја 2019. године, студентима који су пре 50 година уписали своје студије машинства додељени су Златни индекси. Сутрадан, 17. маја, одржана је свечана академија поводом прославе Дана Факултета техничких наука у амфитеатру „Никола Тесла”. Свечаној академији присуствовали су високи представници Републике Србије, Покрајине Војводине, Града Новог Сада, Универзитета у Новом Саду, проректор, декан, чланови матичних научних одбора и други. Уручене су и награде професорима, асистентима и сарадницима који су остварили запажене резултате у протеклој години.

Госте је на почетку поздравио проф. др Раде Дорословачки, декан Факултета техничких наука. У наставку свечаности присутнима су се обратили доцент др Бојан Тубић, помоћник министра просвете, науке и технолошког развоја, проф. др Зоран Милошевић, покрајински секретар за високо образовање и научноистраживачку делатност и господин Здравко Јелушић, председник Скупштине града Новог Сада. Присутнима се, у име Универзитета у Новом Саду, обратила и проф. др Сања Подунавац Кузмановић, проректор за наставу.

Поводом свог рођендана Факултет техничких наука додељује награде најбољим студентима који су између два рођендана завршили студије у року и са највећом просечном оценом. Овогодишњи награђени студенти су Сара Павловић, са студијског програма Примењено софтверско инжењерство и Милош Станојевић, са студијског програма Мехатроника. Награде је доделио помоћник министра просвете, науке и технолошког развоја доцент др Бојан Тубић. Представљен је 20.000. дипломирани студент Факултета техничких наука — Виолета Новаковић, мастер инжењера електротехнике и рачунарства.

На Дан Факултета награде су додељене и најбоље оцењеном наставнику на основу студентске анкете доценту др Драгану Рајновићу, кога је 307 студената оценило просечном оценом 9,62, као и најбоље оцењеном сарандику асистент-мастеру Драгани Бибић коју је 148 студената оценило просечном оценом 9,74. Најбоље оцењеном наставнику награду је уручио покрајински секретар за високо образовање и научноистраживачку делатност, проф. др Зоран Милошевић. Награду најбоље оцењеном сараднику доделио је академик, професор емеритус Теодор Атанацковић. Специјална награда за допринос у раду на припреми документације за Акредитацију Факултета техничких наука додељена је шефу ИТ службе, Игору Зечевићу, а награду му је уручила проректорка Универзитета у Новом Саду, проф. др Сања Подунавац-Кузмановић.

На основу вредности и броја објављених научних радова у претходној календарској години, проф. др Властимир Николић, председник матичног научног одбора за машинство и индустријски софтвер, уручио је награду за остварене резултате у научноистраживачком раду проф. др Биљани Михајловић.

На основу потписаних уговора и оствареног прихода у сарадњи са привредом додељена је награда за остварене резултате у срадњи са привредом проф. др Игору Пешкоу са Департмана за грађевинство и геодезију, а награду му је уручио проф. др Милош Недељковић, председник матичног научног одбора за енергетику, рударство и енергетику ефикасност.

На основу залагања за унапређење и рационализацију рада додељена је награда за остварене резултате у раду стручних служби додељена је Љубомиру Милашиновићу, заменику шефа студентске службе коме је награду доделио господин Здравко Јелушић, председник Скупштине града Новог Сада. У име награђених присутнима се обратио доц. др Драган Рајновић.

На свечаној академији додељене су и награде из Фонда „МОМЧИЛО МОМО НОВКОВИЋ“ које су установљене 2012. године и додељују се у знак сећања на асистента Момчила Моме Новковића трагично преминулог у саобраћајној несрећи. Овогодишњи добитници су:

  • Проф. др Весна Стојаковић  са Департмана за архитектуру и урбанизам;
  • Асистент Дуња Арсић, са Департмана за опште дисциплине у техници;
  • Лука Мејић, Марина Суботин, Јелена Марјановић - најуспешнији студенти докторских студија Факултета техничких наука;
  • Оливера Хрњаковић, студент мастер студија који је постигао врхунске резултате;
  • Светислав Симић, са студијског програма Рачунарство и аутоматика, студент четврте године основних академских студија који је остварио изузетне резултате.

Награде је уручио проф. др Драгиша Вилотић, продекан за наставу ФТН-а.

Сви присутни имали су прилику и да чују извођење гудачког квартета Академије уметности у Новом Саду. Након свечане академије прослава је настављена у Клубу „Машинац”.

Извор[уреди]