Одржана четврта радионица „Вики-библиотекар“

Извор: Викиновости
ГЛАМ Србија

18. мај 2015.
Нови Сад/ Србија (ГЛАМ) - Викимедија Србије, у сарадњи са Универзитетском библиотеком „Светозар Марковић“, одржала је четврту радионицу пројекта „ Вики библиотекар“, у четвртак 14. маја и у петак 15. маја, у Централној библиотеци Универзитета у Новом Саду.

радионица

Са циљем информисања, обуке и подстицања библиотекара Србије да се активно укључе у стварање новог садржаја Википедије на српском језику, пријављени библиотекари су у два дана могли да науче како се постављају нови чланци на Википедију на српском језику, уређују, мењају и допуњују постојеће теме, постављају медијски садржаји, али и да се информишу о раду Викимедије Србије и њеним пројектима.

У радионици су учествовали представници Библиотеке Универзитета у Новом Саду, Библиотеке Технолошког факултета у Новом Саду, Библиотека Одсека за историју, германистику, педагогију, англистику и румунистику Филозофског факултета, Библиотеке Природно-математичког факултета, Градске библиотеке Нови Сад и Библиотеке Учитељског факултета на мађарском језику из Суботице.

Обуку и радионицу водиле су Александра Поповић, Оја Кринуловић и Миле Стјеповић из Универзитетске библиотеке „Светозар Марковић” и Ђорђе Стакић из Викимедије Србије.

Семинар „Вики библиотекар“ је акредитован код Народне библиотеке Србије и реализује се кроз предавања, радионице и уређивачке маратоне. До сада су одржане четири радионице, током којих је Википедија на српском језику обогаћена за укупно 46 чланака, допуњено је 12 на српском језику, један чланак на другом језику, а обогаћена је и датотека Викимедијине Оставе.

“Вики-библиотекар” је део глобалног “ГЛАМ” пројекта Организације Викимедија, који се и у Србији реализује кроз двосмерну сарадњу са институцијама културе; галеријама, библиотекама, музејима и архивима.

Викимедија остава
Викимедија остава