Ухапшено 15 терориста у Белгији

Извор: Викиновости
Полицијски ауто
Слика: Ralf Roletschek.

16. јануар 2015.
Вервије/ Европска унија (Beta-AFP) - У више операција у Белгији је ухапшено 13 лица и у Француској још два белгијска држављанина под сумњом да су исламски терористи који су спремали атентате и нападе пре свега на белгијске полицајце и полицијске станице, изјавио је у петак у Бриселу заменик белгијског савезног тужиоца Ерик ван дер Сипт.

Ван дер Сипт је на конференцији за штампу саопштио да су претреси и хапшења извршени у предграђима Брисела и граду Вервијеу, где је полиција убила двојицу исламских терориста који су отворили ватру из калашњикова на полицијске специјалне снаге. Трећи терориста је у тој акцији рањен и ухапшен.

Белгијски званичник је потврдио да су у скровишту терориста у Вервијеу и још неким местима пронађене аутоматске пушке калашњиков, експлозив и детонатори за израду бомби, као и полицијске униформе, лажни документи и већа количина новца.

Он је рекао да у интересу истраге не може обелоданити имена убијених и ухапшених лица за које постоје докази да су спремали терористичке нападе, а додао је да су двојица белгијских држављана, на тражење белгијских власти, ухапшени у Француској под сумњом да су били повезани са терористичком ћелијом у Белгији.

Белгијски лист „Хет латсте нивши“ се позива на истражне изворе и каже да су терористи, вероватно из средине чеченске имиграције, имали план да, уз нападе на полицијске станице и полицајце, „отму једну важну личност и одрубе јој главу“.

Заменик тужиоца Ван дер Сипт то није желео да коментарише, али је потврдио да су неке важне личности стављене под посебне мере заштите.

Радио станица Бел-Ртл је пренела извештаје да је циљ терориста био и да отму аутобус са цивилним путницима.

Белгијски медији су јединствени у оцени да је циљ исламских терориста, повратника из рата на страни екстремиста у Ираку и Сирији, био да шокирају и изазову панику у земљи.

Извор[уреди]