Пређи на садржај

Стогодишњица каубојских игара

Извор: Викиновости


Остале вести из Канаде

...више вести овде

Позиција Канаде

Мапа показује позицију Канаде на мапи света

17. јул 2012.
Калгари/ Алберта (Beta) - Један од највећих догађаја на отвореном простору у свету, Стампедо у Калгарију, овог јула обележава стоту годишњицу.

Тим поводом откривена је спомен-плоча којом се Стампедо проглашава „догађајем од националног историјског значаја“. „Канада се не може замислити ако се не сетимо и Стампеда у Калгарију“, изјавио је откривајући спомен-обележје државни министар Тед Мензис.

„Стампедо има значајну улогу у очувању кључних историјских елемената у начину живота западне Канаде, као и културној традицији домородачких становника“, речено је у изјави.

Централној паради присуствовао је и канадски премијер Стивен Харпер (Stephen), дугогодишњи Калгаријанац и посланик из бирачког округа у југозападном Калгарију.

Прве каубојске игре у Калгарију одржане су 1912. године, а организовао их је један забављач уз подршку четворице одгајивача стоке. У част повратка канадских војника-учесника првог светског рата 1919. године организован је „Велики победнички Стампедо“.

Данас се Стампедо описује и као „највећи шоу на Земљи на отвореном простору“ који привлачи милион посетилаца годишње. Стампедо укључује параду, затим један од највећих каубојских родеа, пољопривредну изложбу, изложбе Индијанаца и других домородаца, концерте и многе друге забавне и пригодне програме.

Izvor

[уреди]