Пређи на садржај

Срби дали прве информације о Сребреници

Извор: Викиновости


21. фебруар 2012.
Хаг-  (Бета) - Бивши новинар лондонског Индипендента Роберт Блок посведочио је у уторак на суђењу Радовану Караџићу пред Хашким трибуналом да је о масовним убиствима Муслимана из Сребренице први пут чуо средином јула 1995. од Срба који су из БиХ преко Дрине долазили у Србију.

Блок је изјавио да је у погранично подручје у западној Србији отишао након што је у Београду видео филм београдског новинара Зорана Петровића-Пироћанца снимљен непосредно пошто је Војска Републике Српске ушла у Сребреницу, 11. јула 1995.

Сведок је рекао да је у једном делу тог филма видео гомилу лешева Муслимана убијених испред складишта у селу Кравица између Братунца и Сребренице. На снимку се видело „од 20 до 25 лешева“, оценио је он.

Према оптужници, која Караџића терети за геноцид над око 7.000 сребреничких Муслимана, српске снаге су у Кравици 13. јула 1995. убиле око 1.000 заробљеника.

Оригинални Петровићев филм уведен је у доказе против Караџића. Београдски Студио Б приказао је Петровићев филм 15. јула 1995, а Блок га је, како је прецизирао, видео дан касније у просторијама телевизије.

Сутрадан, 17. јула, у тексту у Индипенденту описао је шта је видео, наводећи да су жртве, како изгледа, стрељане. Петровићев филм убрзо је нестао из Студија Б, када су други страни новинари затражили да га погледају.

Извор[уреди]