Пређи на садржај

Перишић правоснажно ослобођен оптужби

Извор: Викиновости


28. фебруар 2013.
Хаг/ Холандија (Бета) - Хашки трибунал у четвртак је правоснажно ослободио бившег начелника Генералштаба Војске Југославије Момчила Перишића кривице за злочине српских снага у БиХ и Хрватској, 1993-95.

У септембру 2011, првостепено веће Трибунала осудило је генерала Перишића (68) на 27 година затвора због помагања и подржавања артиљеријских и снајперских напада на цивиле у Сарајеву са положаја Војске Републике Српске (ВРС) 1993-95 и убиства око 7.000 Муслимана и премештања становништва Сребренице у јулу 1995. године.

Перишић је био осуђен и зато што није спречио и казнио починиоце ракетних напада на Загреб у мају 1995, у којем је погинуло седам цивила, на основу налаза да је имао ефективну команду и контролу над војском Републике Српске Крајине.

Поништавајући ту пресуду, жалбено веће Трибунала је, усвајајући жалбу оптуженог, утврдило да помоћ коју је Војска Југославије, на челу с Перишићем, пружила Војсци Републике Српске није била дата с „конкретним упутством“ да буде употребљена за чињење ратних злочина у Сарајеву и Сребреници, већ за „општи ратни напор“ ВРС.

Извор[уреди]