Момир Николић: Беара и Младић најавили убиства Муслимана

Извор: Викиновости


15. фебруар 2012.
Хаг-  (Бета) - Сведок оптужбе Момир Николић изјавио је у уторак на суђењу Радовану Караџићу пред Хашким трибуналом да су му у јулу 1995, два дана по освајању Сребренице, командант Војске РС Ратко Младић и његов безбедносни официр Љубиша Беара најавили да ће Муслимани из енклаве бити побијени.

Николић (56) који је тада био официр за безбедност Братуначке бригаде ВРС, 2003. године је пред Трибуналом признао кривицу за прогон Муслимана из Сребренице и осуђен је на 20 година затвора. Више пута је сведочио против официра ВРС оптужених за геноцид и друге злочине над сребреничким Муслиманима.

Бивши председник РС, Караџић је оптужен за геноцид над око 7.000 муслиманских мушкараца из Сребренице и прогон чланова њихових породица у данима пошто је ВРС заузела град, 11. јула 1995. године.

Тадашњи капетан ВРС Николић потврдио је да су сви муслимански мушкарци које је та војска заробила у Сребреници и околини "13. јула били пребачени у Братунац, а сутрадан на територију зворничке општине где су били погубљен.

На крају главног исказа, Николић је изразио жаљење што је учествовао у "стравичном злочину" у Сребреници.

Извор[уреди]