Пређи на садржај

Легализација еутаназије у Европи

Извор: Викиновости
Еутаназија у свету
Слика: Jrockley.

15. фебруар 2014.
Европска унија -  (Beta) - Еутаназија је омогућена у више европских земаља, али је Белгија постала прва земља на свету која је дозволила еутаназију без обзира на године.

Белгијски парламент је великом већином гласова одобрио проширење закона о еутаназији и на млађе од 18 година, чиме је покренуто питање еутаназије у европским земљама.

Белгијски закон о еутаназији усвојен 2002. године, до сада се примењивао само на одрасле особе, али је проширењем тог закона Белгија постала прва земља која омогућава еутаназију деце.

Холандија и Белгија су једине земље које су легализовале активну еутанизију, у којој се за еутаназију примењују различите механичке методе или хемијске супстанце ради што бржег изазивања смрти. У Холандији је еутаназија дозвољена за старије од 12 година.

Према закону из 2005. године, у Француској је дозвољена, у одређеним случајевима, нека врста еутаназије, тако што се прекида терапија пацијенту, али лекари не смеју да спроводе активну еутаназију.

У Луксембургу је тај закон усвојен 2009. године али је забрањен за малолетнике, док је у Швајцарској на снази директна еутаназија, што значи да лекар може пацијенту да одреди смртоносну дозу неког лека, али тај лек пацијент мора сам да узме.

У Норвешкој, лекар има право да одлучи да прекине терапију пацијенту ако то затражи пацијент на самрти или чланови његове породице у случају да пацијент не може да комуницира са околином.

Извор[уреди]