Крај надгледане независности Косова?

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


3. јул 2012.
Беч-  (Beta) - Међународна управљачка група за Косово закључила је у понедељак на састанку у Бечу да су се стекли услови да се надгледана независност Косова оконча у септембру.

Како је саопштила Међународна цивилна канцеларија у Приштини, Међународна група је на састанку одлучила да се надгледана независност Косова оконча, јер сматра да се довољно спроводе одредбе из Свеобухватног предлога за решење статуса Косова Мартија Ахтисарија.

Међународна управљачка група, коју чине земље које су признале независност Косова, одобрава одговарајућим косовским институцијама да усвоје потребне уставне и правне амандмане за окончање надзиране независности, наводи се у саопштењу.

Група је изразила очекивање да ће се детаљи пакета Ахтисаријевог плана поштовати и да ће се тиме створити услови за окончање надзиране независности после њеног састанка предвиђеног за септембар 2012.

Такође, Међународна управљачка група је навела да је посвећена подршци Косову на путу даљих признања независности и тежњи ка чланству у релевантним међународним организацијама.

На 15. састанку Групе, изражена је подршка посвећености Косова на европском путу и поздрављена је спремност Европске уније да помогне у том процесу.

На доношење те одлуке, како су рање навели приштински медији, није утицало то што пакет међународног посредника Мартија Ахтисарија није до краја испуњен, посебно део који се односи на формирање нове општине Северна Митровица и што на том подручју још не функционишу све институције Косова.

Извор[уреди]

Bookmark-new.svg