Канада се повукла из Протокола из Кјота

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


Остале вести из Канаде

...више вести овде

Позиција Канаде

Мапа показује позицију Канаде на мапи света

13. децембар 2011.
Отава-  (Beta-AFP) - Канада је у постала прва земља која се повукла из Протокола из Кјота о смањењу емисија гасова стаклене баште, уз оцену да тај споразум „не функционише“ и да „платформа из Дурбана“ представља прави пут за борбу против климатских промена.

По повратку са конференције о климатским променама у Јужној Африци, канадски министар екологије Питер Кент образложио је ту одлуку чињеницом да Канада ризикује казну од 14 милијарди долара ако остане потписница Протокола из Кјота.

Протокол из Кјота потписан је 1997, а на снагу је ступио 2005. и једини је правни оквир који земље обавезује на ограничење емисија гасова стаклене баште који су кривац за глобално загревање.

Према том споразуму, Канада се обавезала да до 2012. смањи емисије тих гасова за шест одсто у односу на 1990, али се то није догодило.

Говорећи о конференцији у Дурбану, Кент је казао да документ са тог скупа „представља пут којим се може напредовати“.

Кјото „не покрива земље са највише емисија (гасова стаклене баште), САД и Кину, због чега не може да функционише“, казао је канадски министар новинарима у Отави.

Протокол из Кјота „није пут према глобалном решењу климатских промена, већ је препрека“, додао је Кент.

Кина је данас изразила жаљење због повлачења Канаде из Протокола из Кјота и оценила да је та одлука „у супротности с напорима међународне заједнице“.

Учесници међународне конференције у Дурбану усвојили су у недељу план за постизање општег споразума свих земаља до 2015. године о смањењу емисије штетних гасова.

Циљ је да тај споразум, чија правна страна још није дефинисана, ступи на снагу до 2020. године.

Повезане вести[уреди]

Извор[уреди]

Bookmark-new.svg