Пређи на садржај

Изложена перјаница последњег астешког цара

Извор: Викиновости


18. новембар 2012.
Беч/ Аустрија (Beta-AFP) - Пет векова стара перјаница која је, како се верује, припадала астешком цару Монтесуми II и изложена је у Бечу после дугогодишње рестаурације.

Перјаница данас
Слика: AlejandroLinaresGarcia.

Аустријске и мексичке власти споре се око тога да ли перјаница коју је конквистадор Ернан Кортес донео у Европу у 16. веку, треба да буде враћена у Мексико.

Мексико настоји да поврати артефакт, али Беч тврди да је перјаница сувише осетљива да би се транспортовала.

„Ако смо заједнички радили на рестурацији, требало би да нађемо решење и за транспорт у Мексико“, рекао је директор мексичког Института за антропологију и историју Алфонсо де Марија I Кампос, на отварању изложбе у Бечу.

Стручњаци верују да је перјаница астешког цара један од ретких примерака преколумбијске уметности. Први пут је поменута као део колекције аустријског надвојводе Фердинанда II. У 19. веку утврђено је да је астешког порекла.

Перјаница (116x175 цм) је направљена од 450 пера курукуа и других птица, а до данас је сачувала врло живе боје - зелену, плаву, црвену и браон.

Заједница мексичких индијанаца редовно упућује захтев властима за враћање перјанице у земљу, верујући да је „света круна цара Монтесуме“.

Извор[уреди]