Пређи на садржај

Ештон: Известићу министре о напретку

Извор: Викиновости

24. јун 2013.
Брисел/ Европска унија (Beta) - Висока представница ЕУ Кетрин Ештон изјавила је да ће данас шефове дипломатија ЕУ известити о напретку који је постигнут између Србије и Косова, као и да ће о томе више бити речи на сутрашњем министарском састанку у Луксембургу.

„Известићу о напретку који је постигнут између Србије и Косова“, рекла је Ештон новинарима уочи састанка шефова дипломатија ЕУ, подсетивши да се прошле недеље састала са премијерима Србије и Косова, Ивицом Дачићем и Хашимом Тачијем.

Ештон је рекла да ће о томе више бити речи сутра на министарском састанку, када треба да буду донете препоруке о даљем напредовању Србије и Косова у процесу европске интеграције.

Министри иностраних послова ЕУ данас би требало „политички да претресу“ да ли је у примени споразума о нормализацији односа Београда и Приштине остварен „видљив и постојан напредак“, што је главни услов ЕУ за покретање преговора о чланству са Србијом и споразуму о придруживању с Косовом.

У уторак ће Савет министара ЕУ у формату „општи послови“, који је надлежан да одлучује и усваја закључке о питањима уласка нових чланица, највероватније закључити да треба покренути преговоре о чланству са Србијом, али ће тек шефови држава и влада 28. јуна донети коначну одлуку.

После преговора у ноћи између 20. и 21. јуна, Ештон је саопштила да су Дачић и Тачи „постигли сагласност о низу отворених питања, посебно о полицији, правосуђу и општинским изборима“.

Ештон је тада нагласила да ће земље чланице ЕУ известити да су „две стране учиниле опипљиве кораке ка видљивом и постојаном побољшању својих односа“.

Извор[уреди]