Војска Србије добила систем ласерског наоружања Мајлс

Извор: Викиновости

13. септембар 2013.
Бујановац/ Србија (Бета) - Војска Србије (ВС) добила је у петак систем ласерског наоружања „Мајлс“ (Miles), који се користи у обуци широм света за симулацију реалне борбе.

Симулација борбе (види шлем и пушку)
Слика: Matanya.

Систем „Мајлс“ ће бити коришћен у Центру за обуку за мировне операције у бази „Југ“ код Бујановца, и требало би да допринесе ВС да припреми трупе за ангажовање у мировним операцијама и изведе реалистичну проверу јединица пред слање у мировне мисије.

Министар одбране Небојша Родић и амбасадор САД у Србији Мајкл Кирби присуствовали су у петак у бази „Југ“ свечаној примопредаји тог ласерског система, вредног 1,2 милиона долара, чију је набавку финансирало Министарство спољних послова САД.

Родић је након презентације рада ласерског система рекао да ће нови систем обуке значајно допринети подизању нивоа борбене готовости јединица Војске Србије.

Амбасадор САД Мајкл Кирби је рекао да је „Србија учешћем у мултнационалним операцијама изабрала пут којим ће дати свој допринос очувању мира у свету и да му је велико задовољство што су САД у прилици да Србији помогну да напредује на том путу“.

Извор[уреди]